228-56714-oskar3.jpgFranklin Templeton, administratorul Fon­dului Proprietatea, pentru că a obţinut aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor necesară începerii efective a administrării activelelor Fondului, în valoare de 11 miliarde de lei. Franklin Templeton s-a angajat să listeze Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti la începutul anului viitor, să răscumpere din piaţă 10% din acţiunile Fondului, iar în perioada următoare va achita şi dividendele restante din ultimii doi ani, în valoare de 1,1 miliarde de lei. Aproape jumătate din această sumă va ajunge la Ministerul Finanţelor, acţionarul majoritar al Fondului, cu aproape 50% din capitalul social.

228-56715-oskar2.jpgING, grup financiar olandez, pentru că va deschide la Cluj, prin divizia asigu­rări de viaţă, un centru regional de servicii pentru Europa Centrală. Centrul va reuni o parte din funcţiile departamentelor IT, financiar şi de operaţiuni ale ING din România şi alte şase ţări. Prin înfiinţarea acestuia, ING creează 300 de noi locuri de muncă pe piaţa locală în acest an, urmând ca numărul lor să crească la circa 1.000, până în 2013. În prezent, la ING Service Center Europe lucrează peste 120 de angajaţi, în activităţi de procesare poliţe asigurări de viaţă pentru Cehia şi Slovacia.

228-56716-oskar1.jpgRBS Romania, pentru că sărbătoreşte 15 ani de prezenţă pe piaţa românească, ocazie cu care banca îşi prezintă şi o nouă echipă de management, precum şi planurile de viitor ale acesteia. RBS continuă în România activitatea fostei bănci ABN Amro, intrate pe piaţa locală în urmă cu 15 ani, după preluarea grupului olandez de către un consorţiu format din Royal Bank of Scotland (RBS), Santander şi Fortis. Tranzacţia, în valoare de 70 miliarde de euro, a reprezentat la data respectivă cea mai mare preluare din lume încheiată în sectorul financiar. Toate operaţiunile ABN din Europa au fost preluate de Royal Bank of Scotland. Din luna octombrie a anului 2008, ABN Amro România şi-a schimbat numele în Royal Bank of Scotland (RBS).