90-10939-oskar5.jpgDacia, pentru că a înregistrat anul trecut cea mai înaltă marjă a profitului operaţional din cadrul grupului Renault, de opt procente, peste previziunile analiştilor. Preşedintele grupului francez, Carlos Ghosn, a declarat, la prezentarea rezultatelor financiare ale Renault pentru anul 2007, că modelul Logan „are avantajul de a fi bine vândut în pieţele care înregistrează şi cele mai mari creşteri. Low cost nu înseamnă neapărat şi low profit.“ Grupul a înregistrat în 2007 o cifră de afaceri de 40,68 de miliarde de euro şi un profit operaţional de 1,3 miliarde de euro.

90-10940-oskar4.jpgUnirea Shopping Center, pentru că va deschide pe 29 februarie un mall sub acelaşi nume la Braşov, în urma unei investiţii de circa 35 de milioane de euro. Noul magazin are cinci niveluri şi o suprafaţă utilă de 29.000 de metri pătraţi, din care 18.000 reprezintă suprafaţa închiriabilă. Acesta este cea de-a doua unitate Unirea Shopping Center după magazinul din Bucureşti. Acesta din urmă a avut în 2006 o cifră de afaceri de aproximativ 17,5 milioane de euro.

90-10941-oskar3.jpgInvestment Baltic Estates Company, companie imobiliară din Lituania, pentru că a cumpărat, cu aproximativ 13 milioane de euro, o clădire monument istoric (fosta şcoală de cadeţi) din centrul Timişoarei, unde intenţionează să deschidă un hotel de patru stele. Investiţia în noul hotel este estimată la alte 30 de milioane de euro. Cumpărătorul este Europa Group, subsidiara românească a companiei lituaniene.

90-10942-oskar2.jpgBogdan Mustaţă, regizor român, pentru că a câştigat premiul „Ursul de Aur“ în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, pentru scurt-metrajul său intitulat „O zi bună de plajă“. Acesta este al doilea succes al unui film românesc în competiţia scurt-metrajelor Berlinalei, după ce Cristi Puiu a primit aceeaşi distincţie în 2004, pentru „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea“.

90-10943-oskar1.jpgDafora Mediaş, companie de servicii de foraj petrol şi gaze, pentru că, începând cu 28 februarie, îşi va transfera acţiunile de pe piaţa Rasdaq la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Compania a inaugurat săptămâna trecută, în judeţul Suceava, o sondă de foraj în valoare de şase milioane de euro, beneficiarul exploatării fiind Romgaz. În primele nouă luni din 2007, Dafora a obţinut un profit de 2,34 milioane de euro. Acţionarul principal este directorul general al companiei, omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu o participaţie de 48,17%.