17-832-cinci.jpgReal Hipermarket, parte a grupului german Metro AG, pentru că a inaugurat la Târgu Mureş un nou magazin. Este cea de-a opta unitate a retailerului. Investiţia se ridică la 18 milioane de euro. Hipermarketul are o suprafaţă de 6.100 mp, o galerie comercială de 5.000 mp şi o parcare de 300 de locuri. Investiţia a creat 450 de noi locuri de muncă. Real Hipermarket a investit până acum 123 de milioane de euro în România. Este prezent în 30 de ţări şi are 250.000 de angajaţi.

17-833-patru.jpgPrimăria Bucureşti, pentru că a inaugurat un patinoar artificial în Parcul Cişmigiu. Valoarea investiţiei se ridică la un milion de euro. Este pentru prima dată când în Cişmigiu se poate patina pe gheaţă artificială, în anii precedenţi patinoarul funcţionând numai când temperaturile erau favorabile. Suprafaţa a fost închiriată de la Administraţia Lacurilor, iar firma Luxten asigură resursele de energie electrică. În viitor, administraţia locală intenţionează să cumpere locaţia, în cazul în care profiturile vor fi pe măsura investiţiei.

17-834-trei.jpgBogdan-Alexandru Stănescu, director editorial la Editura Polirom, pentru că s-a calificat în faza finală a concursului Young Publisher of the Year, organizat de British Council. Stănescu a câştigat faza naţională şi în finală se va înfrunta cu editori din Africa de Sud, Argentina, Egipt, Ungaria, India, Malta, Slovenia şi Siria. Concursul a fost lansat în 2004 şi destinat tinerilor din domeniul editorial, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. În vârstă de 27 de ani, criticul literar este cel mai tânăr director al unei edituri din ţară, coordonând trei colecţii: Biblioteca Polirom, Chic şi Thriller.

17-835-doi.jpgDr. Ruedi Lüthy, medic elveţian, pentru că a fost desemnat de revista Reader’s Digest drept Europeanul Anului 2007. Premiul i-a fost acordat pentru activităţile de ajutorare a locuitorilor din Zimbabwe infectaţi cu HIV/ SIDA. Pe lângă distincţia primită, doctorul va încasa şi un cec de 10.000 de franci elveţieni, bani care vor intra în conturile fundaţiei sale de luptă împotriva acestei boli. Începând din 2004 şi până în prezent, fundaţia a tratat gratuit peste 1.300 de pacienţi.

17-836-unui.jpgGünter Grass, scriitor german, pentru că a fost recompensat cu premiul Ernst-Toller pentru pacifism. Distincţia i-a fost acordat de asociaţia Ernst-Toller pentru „lupta pe care a dus-o“, prin intermediul operei sale, pentru menţinerea păcii în lume. În vara acestui an, Grass a declanşat o vie polemică în Germania după ce a mărturisit că s-a înrolat la 17 ani în trupele SS, la sfârşitul războiului. Autorul romanului „Toba de tinichea“ va primi acest premiu la începutul lunii ianuarie.