Armata israeliană a bombardat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică poziţii ale Hamas în sudul Fâşiei Gaza după tiruri de rachete dinspre enclava palestiniană, au indicat surse de securitate şi armata israeliană, notează AFP, citată de Agerpres.

Armata israeliană a anunţat într-un scurt mesaj către presă că „efectuează lovituri împotriva unor ţinte teroriste din Fâşia Gaza”, teritoriu palestinian aflat sub controlul mişcării islamiste armate Hamas.

Bombardamentele vizează un sit al Brigăzilor Ezzedin al-Qassam

„Avioane de luptă israeliene vizează un sit al Brigăzilor Ezzedin al-Qassam (aripa armată a Hamas) la vest de Khan Yunis”, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, au precizat pentru AFP surse palestiniene de securitate, raportând şi tiruri de artilerie asupra unei baze de observare a mişcării islamiste din nordul enclavei.

Sâmbătă dimineaţă, două rachete lansate din Fâşia Gaza au căzut în Marea Mediterană, în largul metropolei israeliene Tel Aviv. Sirenele de alarmă nu au fost declanşate iar sistemul de interceptare a rachetelor nu a fost activat, a informat armata israeliană într-un comunicat.

Israelul şi Hamas, inamici juraţi, au purtat un război de 11 zile în mai 2021, al patrulea de când mişcarea armată islamistă a preluat puterea în Gaza. La frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel a fost relativ linişte după acest conflict din mai. În Cisiordania şi estul Ierusalimului, palestinienii au atacat de mai multe ori colonişti israelieni, susţinând că şi aceştia au comis agresiuni.

De la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil, cinci proiectile (rachete sau obuze) au fost lansate până în prezent din Fâşia Gaza în direcţia teritoriului israelian, cel mai mic număr în primele şase luni după un război între Israel şi Hamas, potrivit raportului anual al armatei publicat la 29 decembrie.

Incident armat în cursul zilei de miercuri

Anterior, un israelian a fost rănit miercuri într-un atac cu arme de foc la frontiera Fâşiei Gaza, după o vizită în Israel a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas condamnată de liderii Hamas, relatează Reuters.

Forţele armate israeliene au anunţat atunci că au răspuns la focurile de armă, care au rănit uşor un civil, cu tiruri de tancuri asupra unor obiective Hamas din nordul Fâşiei Gaza. Atacul care a declanşat incidentul nu a fost revendicat. Oficiali din domeniul sanitar din acest teritoriu au afirmat că riposta a rănit trei fermieri palestinieni.