O camera video digitala pentru amatori poate fi achizitionata in magazinele din Romania preturi de 20 – 30.000.000 de lei. Camerele performante ajung si la 200 milioane de lei. Exista insa o piata neagra a aparatelor aduse din strainatate, fara taxe vamale. Specialistii in domeniu spun ca doar unii amatori care nu cunosc piata mai cumpara camere video din magazinele romanesti. Taxele imense pentru aparatura electronica fac ca o camera de calitate medie achizitionata la negru de la intermediarii gasiti pe Internet sau la „mica publicitate” sau achizitionata direct din Occident sa il scuteasca pe cumparator de aproximativ 1.000 de dolari. „Pentru o astfel de suma, oricine isi asuma un risc si renunta la garantie. Merita efortul: aparatul se trece printr-o consignatie, se consulta un specialist ca sa se stie ca aparatul e bun, piesele de schimb se cumpara tot din strainatate, de pierdut nu pierde decat statul, cu taxele lui multe si inutile”, afirma un cunoscator al pietei negre.
Preturile camerelor video difera in functie de noutatea modelului si de numarul de accesorii. „Ultimele tehnologii il ajuta pe orice amator, cu un minimum de cunostinte, sa foloseasca cu succes un astfel de aparat. Reglarea camerelor digitale se face automat. Profesionistii, dimpotriva, prefera sa aiba cat mai multe functii manuale pe aparat, pentru a controla singuri ceea ce fac”, spune regizorul Nicu Mihali. intr-un curs de doua saptamani oricine poate invata ce comenzi exista si cand trebuie folosite, precum si cateva reguli de baza de filmare. „Multi sunt impresionati de efectele artistice pe care le pot crea aparatele; deformari, taieturi, umbre, nuante de culori etc. Asa se poate strica un film, pentru ca nu se mai poate reveni la imaginea reala. E de preferat ca toate aceste efecte sau corecturi sa se faca mai tarziu, pe calculator. Aparatele complexe au intrari si iesiri care permit transferuri, copieri pe calculator sau de pe calculator.”
Orice astfel de facilitate in plus costa in jur de 100 de dolari. Cu un aparat de filmat se pot face si poze, mai slabe sau performante. Unele modele pot avea intrare si iesire audio. Se ajunge la un pret de aproximativ 1.000 de dolari un aparat cu suficiente facilitati pentru un amator. „Nivelul semiprofesional este la filmarea nuntilor, petrecerilor etc. Este necesar sa se inteleaga ce se intampla intr-o aglomeratie, sa se vada o actiune. La o nunta de vedeta, de exemplu, vin cate doi, trei operatori, apoi filmele sunt procesate, editate, stilizate, colorate, cum vrea clientul. Dar abundenta de efecte duce la un kitsch.”
Dintre avantajele ultimelor modele mentionam: bateriile au acum autonomie de 16 ore, rezolutia este foarte buna, camerele video pot fi folosite ca webcam – puteti transmite imagini online. Prin softul i.LINK.TM puteti edita la inalta calitate digitala. Filmele scurte pot fi distribuite pe Internet prin caracteristica MPEG Movie Stick TM. Prin Mega Handycam Sony, modelele cu ecran de 1.070.000 de pixeli ofera o calitate de pana la 520 linii de rezolutie orizontala si pana la 1.152 x 864 pixeli pentru fotografii. Fiecare pixel aduce mai multa lumina – reducand zgomotul de culoare cu pana la 50 %. Lentilele Carl Zeiss ofera un contrast clar si reducerea reflexiei, iar lentilele Carl Zeiss T din gama Sony DCR-PC115 ofera imagini clare si culori vii. Lentilele Leica Dicomar combina o tehnologie care ofera nuante si umbre subtile. Chipul SD-Card poate inmagazina pana la 260 megapixeli. Mega Handycam permite capturarea fotografiilor in timpul filmarii, fara schimbarea modului.

Cele mai scumpe camere pentru amatori costa 3.000 USD

Panasonic
NV – VZ 15
Caracteristici: zoom optic x 18 si zoom digital x 700; monitor cu cristale lichide (LCD) de 2,5, rotativ; stabilizator de imagine; efecte digitale (artistice); telecomanda; filmare pe intuneric 0 – lux si senzor de miscare; superstabilizator de imagine.
Panasonic dispune de 27 de centre de service. Garantie: 12 luni.
Pret: 22.499.000 lei

Sony CCD -TRV208
Caracteristici: ecran color LCD 2,5; efecte artistice – 6 (deformari electronice, colorari, montaje etc.); focalizare manuala cu 24 de nivele; format video Hi8; Laser Link, comanda prin telecomanda, zoom digital 560x si optic 20x; night shot, 0 pixeli; autonomie a bateriei stamina 16 ore cu acumulator optional NP – OM91; intrare audio/ V – AVS video.
Sony dispune de 27 de centre de service. Garantie: 12 luni.
Pret: 26.000.000 lei

JVC GR – SX M58
CCD – 320.000 pixeli; captura digitala de imagine – conectare directa cu un PC; controlul balansului de alb manual/automat; controlul expunerii manual/automat; controlul focalizarii manual/automat; digital CNR reducerea zgomotului pe culoare; digital TBC – Corector Baza de Timp; efecte digitale; filmare color pe timp de noapte; functie Battery Refresh;, NightScope; functie 5 sec.; REC Hyper Zoom digital – 700X; lampa – cu pornire automata; mod de inregistrare-SP/LP; monitor color – de 2,5″; procesor – de banda inalta; tehnologie – SVHS si SVHS ET pentru imbunatatirea calitatii imaginii cu 60%; functie Animation
JVC dispune de 12 centre service.
Garantie: 12 luni
Pret: 26.700.000 lei

Sony DCR – TRV740
Caracteristici: Camere Sony 8 Handycam, pot reda filmele vechi Video 8 si Hi 8, le pot salva in format digital si editeaza pe PC; rezolutie orizontala la 500 de linii; optiuni multiple de conectare la calculator; editare de filme scurte MPEG e-movies si fotografii; compreseaza datele, se recomanda ca scenele sa fie indicate de stop cadru de 0,8 secunde; 1,07 megapixeli cu Memory Stick; CCD pixeli brut (chipuri care transforma imaginea focalizata in semnal electronic); lentile Carl Zeiss; ecran color LCD 2,5; zoom optic x15 si zoom digital x420; conector USB; autonomie de opt ore.
Pret: 44.533.000 lei

JVC GR – DVX 407
CCD – 1/4 800k, lentile F1.8, monitor LCD – 2.5″, RCU, rezolutie orizontala 520 linii, terminal DV – IEEE1394: IN/AUT, View Finder – B/W, Digital Nightscope – color, iesire AV, iesire S-Video, interfata pentru legare la PC – RS232C, software
inclus, Zoom – 10x, 200x
Pret: 49.500.000 lei

Sony DCR IP 5
CCD – 1/6 800k, lentile F1.7, monitor LCD – 2.5″, navigare DV, RCU, terminal DV – IEEE1394: MICROMV IN/AUT, View Finder – color, iesire AV, iesire
S-Video, interfata pentru legare la PC – USB, intrare analogica, Zoom – 10x, 120x
Pret: 87.000.000 lei

Sursa: www.emania.ro, comerciantii

Sfaturi pentru operatorii amatori

Ultima tehnica din domeniul camerelor video face mult mai accesibila filmarea de catre amatori. Cu toate ca aparatele sunt complicate, tehnica de filmare recomandata amatorilor este simpla. Cu conditia ca acestia sa nu se complice, sa aiba un minimum de cunostinte si sa nu aiba foarte multe pretentii artistice.

„Faceti dintr-o filmare o poveste”, e primul principiu pe care il recomanda regizorul Nicu Mihali, directorul
Casini Art, celor care invata sa foloseasca o camera video. O filmare trebuie sa aiba cursivitate, sa aiba inceput, final si, mai ales, o coerenta a continutului.
„Se incepe cu filmarea cadrului general, pentru a se intelege contextul actiunii. De fiecare data cand se schimba unghiul de filmare sau cadrul, e bine ca prima secventa sa fie un cadru larg. Trebuie mentinut un unghi stabil, pentru a nu il ameti pe spectator.”

Miscarile multe, bruste, trecerile numeroase de la un subiect la altul, zoom-urile si schimbarile cadrului fara logica obosesc si nu se mai intelege nimic din ceea ce ati dorit sa redati. Sunt necesare niste repere spatiale, pentru identificarea spatiului si cand este nevoie, apropierea, redarea unor detalii, cum ar fi chipurile personajelor importante. Trebuie sa va ganditi la ce se va vedea la televizor. Un ghiveci sau ceva viu, care spune ceva.