Noua măsură introduce o mai mare flexibilitate pentru producătorii de mașini și furgonete, permițându-le să-și îndeplinească emisiile de CO2 pe o perioadă de trei ani – 2025 până în 2027 – în locul atingerii obiectivelor anuale.
Între 2025 și 2027, producătorii vor putea face o medie pe trei ani pentru a se încadra în limitele de emisii. Asta înseamnă mai multă predictibilitate și mai puțină presiune într-un sector aflat în plină transformare.
Această ajustare strategică urmărește să ușureze sarcinile de conformitate, menținând în același timp angajamentele UE în materie de climă, pe măsură ce industria trece printr-o tranziție către mobilitatea cu emisii zero, scrie Innovationnewsnetwork.
Schimbare strategică privind emisiile auto
Acest amendament este un element central al planului de acțiune industrială al Comisiei Europene pentru sectorul auto, dezvăluit la 5 martie 2025.
Cu 458 de voturi pentru, 101 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul a susținut în mod covârșitor noua abordare privind emisiile vehiculelor. Propunerea reflectă recunoașterea presiunilor operaționale cu care se confruntă producătorii de automobile, în special pe fondul inovației tehnologice rapide și a intensificării concurenței globale.
Flexibilitate pentru a stimula conformitatea
Conform normelor actuale ale UE, producătorii de vehicule trebuie să îndeplinească obiective anuale stricte de emisii de CO2 pe perioade de cinci ani.
Începând din 2025, producătorii auto trebuie să reducă emisiile la nivelul întregii flote cu 15%, comparativ cu nivelurile din 2021 pentru ciclul de conformitate 2025-2029.
Cu toate acestea, măsura recent adoptată oferă producătorilor opțiunea de a-și media performanța emisiilor în 2025, 2026 și 2027. Această schimbare permite companiilor să compenseze un deficit într-un an prin depășirea țintelor, oferind o adaptabilitate necesară într-o perioadă de evoluție a cererii consumatorilor și a incertitudinilor.
Industria auto salută decizia
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a lăudat decizia Parlamentului, subliniind beneficiile unei strategii mai flexibile privind emisiile.
Sigrid de Vries, Director General ACEA, a declarat: „Introducerea unui mecanism de medie pe trei ani este un pas în direcția corectă, care recunoaște complexitățile și dificultățile continue ale pieței auto, cu o absorbție lentă pe piață și o lipsă a lanțului valoric intern pentru baterii.
Deși acest lucru oferă o oarecare flexibilitate necesară producătorilor auto pe termen scurt, avem nevoie de o strategie de decarbonizare pe termen lung, care să includă mai multe stații de încărcare, stimulente fiscale și de achiziție și prețuri mai echitabile la energie, ajutând industria și asigurând autonomia strategică a UE pe tehnologiile critice.”