Preşedintele PNL, Ludovic Orban, continuă războiul, încă discret, al declaraţiilor cu Florin Cîţu, cel care-i va fi adversar la Congresul PNL din luna septembrie.

Orban spune că nu ştia despre trecutul agitat al lui Florin Cîţu

Orban spune că nu avea nicio cunoştinţă despre episoadele din trecutul premierului, nici după discuţiile cu acesta, nici după verificările legale ce au fost făcute, având în vedere postul ce-l ocupase Cîţu de ministrul al Finanţelor.

Ludovic Orban afirmă că i-a cerut lui Florin Cîţu să-şi ceară scuze în mod public. Mai mult, liderul PNL comentează că premierul României a adoptat un stil evaziv, chiar arogant, de a răspunde la întrebările ce i s-au pus pe acest subiect.

“Nu am avut niciun fel de informaţii legate de problemele care au apărut în spaţiul public săptămâna trecută. Nici în discuţiile personale care le-am avut cu domnul prim ministru, nici în procedurile legale de verificare pe care le-am derulat în poziţiile pe care le-am avut nu am primit aceste informaţii”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la Realitatea Plus.

Cele două lucruri care au deranjat cel mai mult la reacţia avută acum de Cîţu, potrivit preşedintelui PNL

În perioada în care a fost prim-ministru, Orban spune că a avut discuţiii “individuale” cu fiecare ministru, legate de “episoade care pot să genereze o vulnerabilitate” în trecutul acestora, dar a precizat şi că a apelat la procedurile legale de verificare atunci când conducea Executivul.

“Florin Cîţu fusese verificat pentru că el a fost ministrul Finanţelor şi în Guvernul din 4 noiembrie, şi în guvernul ulterior”, a explicat Orban, potrivit News.ro.

“Eu vă spun foarte limpede ceea ce am spus public: nu am avut nicio informaţie nici de la Florin Cîţu, nici de la altcineva despre aceste două episoade din viaţa lui Florin Cîţu. I-am cerut să-şi ceară scuze.

Poate lumea ar putea să înţeleagă că în urmă cu 20 de ani s-a întâmplat un astfel de episod în viaţa unui om. Sigur, nu era tânăr, nu era de 18 ani, de 20 de ani, avea 28 sau 29 de ani, era la studii doctorale, nu era vremea studenţiei. Dar, mă rog, s-a întâmplat!

Există momente când se poate întâmpla, în viaţa unui om, aşa ceva. Ceea ce a deranjat cel mai mult este unu: că a omis să informeze opinia publică – când ajungi în astfel de funcţii (…) nu ai voie ca în discuţiile cu partenerul tău, cu preşedintele, sau cu preşedintele Iohannis care poartă răspunderea pe nominalizarea premierului. (..)

Şi al doilea stilul ăsta evaziv, chiar arogant de a răspunde la nişte întrebări, era mult mai simplu dacă îşi cerea scuze. (..) Şi la asta cu creditul, el trebuie să răspundă la întrebarea: dom-le, este adevărat ce scrie acolo, că tu ai cheltuit de pe card suma cutare? Şi întrebarea care trebuie să i se pună este: ai plătit banii înapoi sau nu ai plătit banii înapoi? Nu că judecătorul nu a judecat speţa din cauza faptului că firma de recuperare…”, a mai declarat, luni, preşedintele PNL.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin