Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău a vorbit la Digi 24 despre planul pe care îl au social democrații. Concret, aceștia pregătesc o campanie de strângere de semnături de la pensionari.

Campania de strângere de semnături va fi folosită atunci când vor depune moțiunea de cenzură în cazul în care Guvernul liberal nu va mări punctul de pensie cu 40 de procente.

Ce spune, de fapt, acesta

„Strângem semnaturi de la pensionari. Îi intrebăm dacă dânșii au cum să trăiască cu banii aceștia. Pentru a arăta că avem peste 3 milioane de oameni care nu pot supraviețui în acest moment, în România.”, a declarat acesta.

„La un stat bogat cum e România, ai resurse de aur de cupru și nu exploatezi nimic. Asta e nesimtirea sau incoerență”, a mai declarat, la Digi24, Niculae Bădălău.

Cei mai mari susținători ai acestui demers sunt fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, cea care a lucrat la legea pensiilor și secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu.

Ce spune Florin Cîțu

Florin Cîțu s-a exprimat din nou împotriva nivelului prea mare reprezentat de pensii, salarii și de ajutoarele sociale, în veniturile încasate la bugetul de stat.

”O schimbare de paradigmă”
Cu alte cuvinte, Cîțu este nemulțumit de ”costurile permanente” reprezentate de aceste categorii de cheltuieli și spune că este nevoie de o reducere a ponderii lor.

”În anii viitori trebuie să reducem deficitul. Nu putem sa mergem cu el la infinit. Ce spuneți sunt niște costuri permanente. Cam 80% din venituri (încasările la bugetul de stat) se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocații. Guvernul liberal va face o schimbare de paradigmă: creșterea sumei care se duce la investiții”, a declarat Cîțu joi seară, în direct la Digi 24.

Două scenarii legate de pensii

Ministrul de Finanțe a declarat că are două scenarii privind majorarea punctului de pensie. Într-unul dintre scenarii, pensiile ar putea crește cu 10%, dar Cîțu a spus că și acest procent este prea mult pentru cât poate suporta bugetul.

Al doilea scenariu nu a fost dezvăluit, dar presupune tot o creștere a punctului de pensie, dă asigurări Cîțu. El nu a precizat însă când se va petrece această majorare și care va fi procentul cu care ar putea crește pensiile.

”Ca ministru al Finanțelor, am făcut un jurământ să prezint guvernului situația reală. În spațiul public s-a creat impresia că nu vrea Cîțu să majoreze pensiile cu mai mult de 10%. Este fals, în primul rând, nu eu decid cu cât cresc pensiile, ci Executivul, eu nu fac decât să atrag atenția că există riscuri, iar acel 10% este un scenariu care ne-ar permite să facem și investiții, și alte creșteri, să păstrăm echilibrul macroeconomic și este agreat și de finanțatorii noștri,” a afirmat acesta.