Sâmbătă, 1 august, premierul Ludovic Orban a vorbit despre o perioadă de risc major în care s-a aflat România, în contextul pandemiei de coronavirus, pentru că Guvernul nu a putut gestiona cum trebuie virusul timp de 3 săptămâni.

„Suntem într-o perioadă de risc major, timp de 3 săptămâni Guvernul a fost lipsit de pârghiile legale pentru a-și putea face treaba. Nu am putut gestiona virusul, nu am putut dispune nicio măsură pentru zecile de mii de persoane care au fost contacți pentru persoanele infectate”, a declarat şeful Guvernului.

Totuşi, începând din prima zi a lunii august, premierul Orban spune că se vor face numeroase detaşări la Direcţiile de Sănătate Publică şi la spitalele din întreaga ţară, unde s-a înregistrat o lipsă acută de personal.

„Nu vom ezita să luăm decizii drastice acolo unde managerii nu-și fac treaba”

„Foarte multe spitale, DSP-uri au avut grave probleme de personal. Vor fi zeci de detașări începând de astăzi, prin ordin de comandant. Niciun manager nu va mai putea să invoce lipsa de personal”, a precizat Orban.

Premierul liberal a atras atenţia că situaţia în cadrul DSP-urilor a fost una extrem de gravă, aproape de „moarte clinică”, însă acum situaţia s-a îmbunătăţit. Orban i-a avertizat totuşi pe managerii care continuă să nu-şi facă treaba că autorităţile nu vor ezita să ia decizii drastice.

„DSP-urile au fost aduse aproape în moarte clinică în timpul pandemiei. A trebuit să refacem toate aceste colective, să aducem resurse umane, este un proces continuu. Nu vom ezita să luăm decizii drastice acolo unde managerii nu-și fac treaba. Începând de astăzi, există resurse umane la DSP-uri”, a mai declarat Ludovic Orban.