Tulpina Delta s-a extins în Iași, iar majoritatea pacienților internați la Spitalul de Boli Infecțioase au prezentat, la secvențiere, tulpina Delta. Totodată, la Terapie Intensivă se află numai bolnavi cu această variantă.

În acest context, Direcția de Sănătate Publică Iași trage semnalul de alarmă. Reacția instituției vine după ce în cursul zilei de sâmbătă a primit rezultatele unui nou lot de teste trimise pentru secvențiere cu probe cumulate în ultimele două săptămâni.

Astfel, ultimele infectări confirmate, numai la persoane nevaccinate Sunt 10 noi cazuri de infectări cu varianta Delta a infecției SARS-CoV-2, iar problema nu o reprezintă atât numărul, cât răspândirea.

De menționat este faptul că, deși până acum două săptămâni cele mai multe cazuri proveneau din zona orașului Pașcani, în prezent, specialiștii au descoperit că tulpina se transmite comunitar în foarte multe comunități.

Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași susține că au fost confirmate zece noi cazuri la persoane nevaccinte, atât în mediul rural cât și în cel urban.

Zece noi infectări cu tulpina Delta la Iași 

„Am primit 10 noi confirmări de cazuri COVID-19, tulpina Delta, toate la persoane nevaccinate. Șase dintre aceste cazuri sunt din mediul rural, patru din mediul urban. La cele din mediul urban, două sunt din Pașcani și două din Iași.

Probele sunt din ultimele două săptămâni, fiindcă durează mai mult până sunt lucrate”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași.

Totodată, amintim faptul că în cursul zilei de joi, 29 iulie, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași erau internați 26 de pacienți cu forme medii, peste 90% dintre ei cu tulpina Delta, restul testelor fiind încă în lucru. Iar în secția de Anestezie și Terapie Intensivă erau cinci pacienți în stare gravă, toți infectați cu tulpina Delta, unul dintre aceștia fiind vaccinat.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase susține că pacientul vaccinat prezenta mai multe comborbidități, el recomandând în continuare vaccinarea tuturor persoanelor pentru a depăși cu bine cel de-al patrulea val al pandemiei.

„Pacientul în vârstă de 71 ani, îngrijit în terapie intensivă, vaccinat, prezintă multiple comorbidități. Vaccinurile aprobate până în momentul de față de către Ministerul Sănătății sunt active și pe varianta Delta. Până în momentul de față, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași, au fost îngrijiți peste 7.000 de pacienți COVID-19, niciunul vaccinat (n.r. – până la cazul pacientului de 71 de ani).

Recomand cu tărie și responsabilitate continuarea vaccinării, astfel încât valul 4 să poată fi gestionat de către sistemul medical în condiții optime”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.