5. Tbilisi, Georgia

În urma conflictului din 2008 cu Rusia, există mari părți din Georgia unde turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze. În capitala țării, Tbilisi, au loc deseori demonstrații violente care au parte de o replică la fel de violentă din partea forțelor de ordine. Recent, au murit doi oameni și alți 40 au fost răniți în urma unei astfel de confruntări. Autoritățile georgiene neagă un posibil abuz al forțelor de ordine. Cu alte cuvinte, acestea au procedat corect. În plus, anul trecut, au fost mai multe atentate cu bombe în cartierele mărginașe ale orașului, iar poliția a dejucat alte câteva atentate.

4. Erevan, Armenia

Cu toții știm măcar un banc cu Radio Erevan, dar acum nu este de glumă. În 2008 au avut loc alegeri electorale presărate cu multe acte de violență, poate cele mai rele de după epoca sovietică. Opt oameni au murit, 150 au fost răniți. O altă problemă o reprezintă violența în familie. Potrivit unui raport al Amnesty International, trei din zece femei suferă din cauza acestui fenomen. Un alt raport, al ONU, arată că doar 15% dintre femeile agresate au curajul să vorbească despre asta. Totuși, orașul încearcă să îndrepte din această imagine. În această lună va avea loc, la Erevan, o conferință a Comisiei Europene despre această problemă.

3. Istanbul, Turcia

Poate părea surprinzător, mai ales pentru un turist care s-a simțit bine în capitala Turciei, dar doar unul din cinci locuitori ai orașului s-a simțit vreodată în siguranță în această frumoasă așezare urbană, potrivit unor rapoarte. Mai mult, două treimi dintre locuitori cred că nu pot avea încredere în concitadinii lor. Dincolo de aceste rapoarte, însă, există alte probleme. Amenințările primite din partea grupărilor teroriste au afectat serios imaginea orașului. Al Qaeda și teroriștii kurzi au amenințat, în mai multe rânduri, că vor efectua atentate în Turcia. În 2008, 16 oameni au fost uciși când o bombă a explodat într-o zonă aglomerată.

2. Napoli, Italia

Este privit de către mulți străini ca cel mai periculos oraș al Italiei. Chiar și napoletanii îl văd ca pe un oraș violent și neprietenos. Un bloger, scris de către un napoletan mândru (sau poate nu chiar așa mândru), a scris despre locuitorii orașului că sunt „cele mai mari gunoaie de pe suprafața Pământului și a-i numi „animale” ar fi o jignire adusă animalelor”. Orașul are puternice legături cu mafia. Recent, când cunoscutul fotbalist italian Mario Balotelli a vizitat orașul, un mare șef mafiot l-a întâmpinat, l-a felicitat și l-a invitat să facă un tur al orașului alături de el. Unul din cinci locuitori afirmă că nu se simte niciodată în siguranță în Napoli.

1. Groznâi, Cecenia Cea mai mare parte a Ceceniei este periculoasă, dar capitala țării în mod special. Nu degeaba este considerat unul dintre cele mai periculoase orașe ale planetei. Extrem de afectat de războaiele din ultimii ani, a fost numit de ONU „Cel mai distrus oraș” al planetei, în 2003. Atacuri cu rachete, explozii de mașini capcană sau de proiectile, Groznâi are o întreagă istorie în acest sens. Între 1994 și 1999, în timpul celor două războaie, aproape 30.000 de oameni au fost uciși aici. Deși, în prezent, are loc un proces de reconstrucție, mare parte a orașului este distrusă și mulți oameni trăiesc fără a avea acces la utilități.