Deutsche Telekom deţine două treimi din T-Mobile, al patrulea mare operator de telefonie mobilă din Statele Unite.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că reprezentanţii Deutsche Telekom AG consideră că oferta în numerar în valoare de 33 de dolari pe acţiune pentru o participaţie de 56,6% în T-Mobile nu este competitivă şi este inferioară ofertei separate planificate de grupul american Sprint Corp.

Masayoshi Son, proprietarul companiei nipone Softbank care deţine Sprint, ar putea înainta o ofertă de 40 de dolari pe acţiune pentru T-Mobile, susţin sursele.

Acestea adaugă că Iliad ar trebui doar să-şi majoreze oferta la 37 de dolari pe acţiune pentru ca Deutsche Telekom să ia în considerare propunerea deoarece sunt şanse mai ridicate ca firma franceză să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare din SUA pentru această tranzacţie, susţine analistul Kevin Smithen, de la Macquarie Securities USA Inc.

Prin combinarea Sprint cu T-Mobile s-ar reduce numărul operatorilor de telefonie mobilă din Statele Unite de la patru la trei, în timp prin oferta Iliad s-ar păstra patru companii.

Vineri dimineaţă, acţiunile Iliad au scăzut la Bursa de la Paris cu 13%, la 178,35 euro, cel mai semnificativ declin din septembrie 2006, în timp ce titlurile Deutsche Telekom înregistrau un avans de 1,4%, la 12,28 la bursa de la Frankfurt. Acţiunile SoftBank au scăzut cu 1,3%, la 7.477 yeni la bursa de la Tokyo. Joi, titlurile T-Mobile au urcat cu 6,5%, la 32,94 dolari la bursa de la New York, evaluând compania la 26,6 miliarde de dolari.

Deutsche Telekom controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Romtelecom.

Divizia de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).AGERPRES