Telecomunicatiile au posibilitatea de a reduce din costurile si investitiile necesare pentru extindere, folosind platforma deja existenta a retelelor mobile si functionalitatea telefoanelor de acest gen. Protocolul folosit i legatura dintre cele doua tehnologii poarta numele de Wap (wireless application protocol). Serviciile bazate pe Wap sunt globale, usor de utilizat si ofera un nivel ridicat de securitate. Avantajul cel mai semnificativ este similitudinea Wap-Web, fapt ce duce la o adaptare relativ simpla a aplicatiilor si a sistemului IT la reteaua mobila. in scurt timp, Wap-ul a devenit unicul standard de facto pentru accesul prin intermediul telefonului mobil la Internet. Conform International Data Corp., la ora actuala sunt 1,12 milioane de telefoane cu acces Web; pina i 2004 cifra va exploda la 112 milioane si se estimeaza ca o treime din europeni vor folosi i mod regulat telefonul mobil pentru acces Internet. GPRS (General Packet Radio System) si UMTS (Universal Mobile Telecomunications Systems) sunt doua noi tehnologii care vor aduce noi optiuni (viteza, posibilitatea de a sta on-line tot timpul). Pentru noile licente de telecomunicatie, guvernul britanic a icasat i total 36 de miliarde de lire sterline. Dezvoltarea acestui nou domeniu este sustinuta de marile companii, acestea alcatuind o organizatie numita Wap, forum care va unifica si controla specificatiile (www.wapforum.org).
Wap-ul poate impulsiona comertul electronic
Arhitectura Wap a fost conceputa i asa fel icit serverele Internet sa furnizeze servicii si pentru echipamentele wireless. in plus, i procesul de comunicatie cu acestea, Wap foloseste multe standarde Internet, cum ar fi XML, UDP si IP. Protocoalele wireless Wap se bazeaza pe standarde Internet, cum ar fi HTML si TLS, dar au fost optimizate la specificul mediului de comunicatii.
Wap utilizeaza transmisia binara pentru o mai mare compresie a datelor si este optimizat pentru latimi de banda mici si medii si durata idelungata de timp. Sesiunile Wap opereaza peste o varietate de sisteme wireless, utilizind protocolul IP acolo unde este posibil si alte protocoale optimizate, i cazurile i care acesta din urma nu functioneaza. Limbajul WML (Wireless Markup Language) utilizat i Wap este optim pentru ecrane mici si permite, cu usurinta navigarea cu o singura mina. De asemenea, permite scalabilitatea itre ecranele cu doua linii si cele grafice.
in esenta, legatura dintre telefon si server-ele Wap se realizeaza similar, prin aceleasi protocoale, cu accesul unui computer prin dial-up la Internet. O data stabilita legatura, accesul este realizat printr-un gateway (proxy) care are rolul de a transforma fisierele WML accesate i format mai usor de transportat pina la telefonul mobil. Unul dintre cele mai importante aspecte este acela ca standardul suporta metode de autentificare si criptare, cum ar fi WTLS, ceea ce iseamna un potential extraordinar pentru aplicatiile bancare si pentru comertul electronic i varianta sa de „comert mobil” (m-commerce).
in prezent, versiunea de Wap folosita atit la servere, cit si la softul de navigare este 1.1. Deja se lucreaza la versiunea 1.2., care aduce ca noutate majora o metoda mult mai buna de autentificare si criptare, ceea ce va satisface pretentiile majoritatii firmelor carora le e teama, ica, sa realizeze magazine virtuale Wap. in momentul introducerii noului Wap, versiunea 1.2., pe toate telefoanele mobile deja vindute va trebui facut un upgrade la noua versiune de soft.
Telefoanele mobile vor scrie ce li se dicteaza
Este foarte adevarat ca un telefon mobil, oricit de performant ar fi, nu va putea egala posibilitatile grafice ale unui computer, cu atit mai mult cu cit pentru a fi mai usor de transportat, trebuie sa aiba un ecran cit mai mic; isa rezervarile on-line, consultarea informatiilor de genul: curs valutar, meteo, stirile zilei sunt foarte usor de realizat. De asemenea, este destul de dificil sa scrii un e-mail din tastele telefonului mobil, isa exista aparate cu sisteme de recunoastere a vocii sau sisteme de predictie a cuvintului dupa primele litere tastate.
Cum tehnologia folosita i producerea telefoanelor mobile avanseaza itr-un ritm sustinut, numarul de portaluri wireless va creste si el i urmatorii ani. Softul necesar este deja prezent pe Internet atit ca aplicatii de browsing, cit si ca suport pentru partea de server si gateway, plaja sistemelor de operare fiind acoperita i mare parte. Pentru cei ce vor sa aiba acces de pe un calculator la serverele WAP, exista programe care sa realizeze acest lucru, un exemplu fiind Winwap-ul (https://www. slobtrot.com/ winwap/ index.htm).
in ceea ce priveste tara noastra, icepind din data de 8 august, rominii au acces la acest serviciu care a fost lansat de Connex. Astfel, pina la data de 30 septembrie orice abonat Connex poate accesa Wap-ul fara nici un fel de taxa de conectare, contra unui tarif promotional de 0,05 USD/minut. A