Ştefan Radu Oprea s-a aflat vineri, 12 aprilie, într-o vizită de lucru la cele două fabrici de armament din Cugir. Cu această ocazie, el a declarat că primele operații la Uzina Mecanică (UM) Cugir ar putea începe la sfârșitul lunii august.

Ştefan Radu Oprea a vizitat cele două fabrici de armament din Cugir

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a explicat că hala este deja pregătită, iar în momentul de față sunt așteptate utilajele. Totodată, el subliniază că oamenii sunt „pregătiţi pentru a fi instruiţi”.

Potrivit ministrului, programul a intrat „pe o zonă bună”.

„Este deja hala pregătită, aşteaptă partea de utilaje, de tehnologie. Oamenii sunt pregătiţi pentru a fi instruiţi. Este un program care, într-un final, a intrat pe o zonă bună, pentru că am adus Beretta aici, unde lumea se pricepe să facă arme şi este mult mai uşor. Din păcate, au fost în decursul istoriei nişte decizii mai puţin bune. S-a tot plimbat acest proiect dintr-o zonă în alta. Ar fi trebuit să se producă de mult şi, dacă se lua o decizie bună de a veni către industria de apărare şi de a nu încerca construcţii noi, probabil că am fi produs de mult aceste pistoale Beretta”, a declarat ministrul.

Ministrul a spus când vor sosi utilajele pentru dotarea noii hale

De asemenea, el a fost întrebat și când vor sosi utilajele pentru dotarea noii hale. Astfel, ministrul spune că programul agreat cu partenerul italian ar putea începe primele operații până la sfârşitul lunii august.

„Din câte ştiu, până la sfârşitul lunii august trebuie să fie deja cu programul de pregătire încheiat şi să înceapă primele operaţii”, a răspuns Ştefan Radu Oprea.

Amintim că Executivul a aprobat în decembrie 2023 prelungirea cu 1 an şi 6 luni a Acordurilor de compensare încheiate între Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială şi Compania Naţională ROMARM SA, respectiv a transferurilor de tehnologii şi licenţe operate de fabrica de arme Beretta în infrastructura industrială a UM Cugir, până la data de 29 iunie 2025.

La momentul respectiv, Guvernul a informat că s-a constatat imposibilitatea justificată din punct de vedere tehnic şi operaţional a livrării transferurilor de tehnologii şi licenţe până la termenul stabilit iniţial de 29 decembrie 2023, conform conform Acordurilor de compensare încheiate între Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială şi C.N. ROMARM SA.

Radu Ştefan Oprea
SURSA FOTO: Facebook, Stefan Radu Oprea

La UM Cugir se fabrică în prezent armament de diverse calibre

Ştefan-Radu Oprea spunea în august 2023, într-o vizită la Alba Iulia, că sunt discuţii avansate despre implementarea proiectului Beretta. Aceasta este companie italiană cu care s-a semnat un memorandum de către UM Plopeni în 2019, la una din cele două fabrici de armament din Cugir.

„Deja este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir, pentru că de prea multă vreme am vorbit de el. A început în 2018 sau în 2019 a fost semnat cu Uzina Mecanică de la Plopeni, dar care are un alt specific. Acolo nu se produc arme, nu se produc pistoale, nu se produc puşti, nu se produc puşti de asalt, nu se produc mitraliere.

Şi apoi a ajuns proiectul la Şimian (n.red. judeţul Mehedinţi), într-o zonă greenfield, unde nu există nimic şi nici nu s-a construit nimic. Eu cred că firesc este ca acest proiect să ajungă la Cugir. Deja suntem cu acest proiect în interiorul ministerului, partea de avizare internă, de mandat către Adunarea generală a acţionarilor de a vedea acest proiect către Cugir, aşa cum este normal”, a spus ministrul Economiei la momentul respectiv.

La UM Cugir există o tradiție de peste 200 de ani. În momentul de față, aici se fabrică armament de diverse calibre, respectiv 12,7 mm, 14,5 mm și 5,56 mm, pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm.