Un cuplu de cetățeni moldoveni a fost arestat, iar presupusul comanditar, un om de afaceri moldovean pro-rus, a fost identificat.

În noiembrie, Franța a condamnat un „amestec digital rus”. Totodată, a denunțat rolul unei rețele rusești în „amplificarea artificială și difuzarea pe rețelele de socializare a unor fotografii cu inscripții reprezentând stele ale lui David”.

Operațiunea ar fi fost condusă de „Al 5-lea Departament” al FSB

Într-o notă confidențială dezvăluită vineri de cotidianul Le Monde și confirmată de către o sursă apropiată dosarului pentru AFP, serviciul francez de informații externe (DGSI) afirmă că această operațiune a fost condusă de către „Al 5-lea Departament”, un serviciu specializat în operațiuni internaționale, al FSB.

Campania de dezinformare din Franța face parte dintr-o operațiune mai amplă, desfășurată în mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE), conform informațiilor prezentate de Le Monde.

sediul FSB din Moscova
Sediul FSB din Moscova / SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit cotidianului francez, această operațiune a început în primăvara anului 2023 în Polonia. Acolo, cetățeni moldoveni, coordonați de la distanță de către FSB, au efectuat acțiuni de dezinformare, supraveghere și sabotaj.

Unii indivizi au promovat slogane anti-NATO. Aceștia au încercat să creeze impresia că această contestare provine din societatea civilă poloneză, potrivit Le Monde. Cotidianul menționează că autoritățile judiciare poloneze s-au sesizat în legătură cu mai multe dintre aceste cazuri.

În Spania, în luna iulie, au fost dezvăluite manifestații proruse și anti-NATO pe rețelele de socializare de către serviciile de spionaj spaniole.

Le Monde precizează că și Germania, România și Austria au fost ținte ale acestei operațiuni.

Rusia a ironizat România

Amintim că luna trecută, Rusia a emis un mesaj aparent ironic cu privire la România. Ministerul rus al Afacerilor Externe pare să ironizeze România în contextul atacurilor cibernetice atribuite serviciilor lor secrete.

Kremlinul sugerează că „lovirea” României ar fi un obiectiv dorit pentru orice hacker rus. În același timp, subliniază angajamentul Rusiei față de transparență și cooperare.

Rusia adoptă public un ton disprețuitor față de România, exprimând o atitudine sarcastică în legătură cu presupusele atacuri cibernetice ale serviciilor secrete moscovite asupra țării noastre.

„Să rănești România este visul fiecărui hacker rus”, a transmis Ministerul de Externe ale Rusiei.

Mai multe puteți citi aici.