Reacție oficială din partea Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). Într-un interviu acordat pentru CNBC, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, lămurește situația prețurilor la petrol și gaze.

Acesta precizează că nu OPEC este de vină pentru majorarea prețurilor la petrol și gaze, ci investițiile inadecvate făcute în cele două sectoare, notează Reuters. El a făcut referire la investițiile insuficiente, dar și la subfinanțarea cronică.

„Sunt alţi factori dincolo de OPEC, care sunt, într-adevăr, în spatele creşterilor pe care le-am văzut în sectorul petrolului şi gazelor. Şi, din nou, în câteva cuvinte, cred că e vorba de investiţii insuficiente – subfinanţare cronică”, a susţinut oficialul OPEC.

OPEC nu este în spatele majorărilor de prețuri la petrol și gaze

Secretarul general al OPEC a mai adăugat că Organizația nu este cea care se află în spatele majorări prețurilor. „OPEC nu este în spatele majorărilor de preţuri”, a mai declarat Haitham Al Ghais.

Menționăm faptul că precizările acestuia în contextul în care grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, au decis luna aceasta o majorare nesemnificativă a producţiei.

Această decizie a fost luată în ciuda recentei vizite efectuate de preşedintele SUA, Joe Biden, în Arabia Saudită, în încercarea de a convinge liderul OPEC să pompeze mai mult petrol şi să ajute economia mondială.

Ulterior, în momentul în care s-au reunit la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniţi sub umbrela OPEC+, au decis majorarea producției cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie.

OPEC a decis să îşi majoreze producţia cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie”, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

OPEC a majorat producția cu 100.000 de barili pe zi

Menționăm faptul că, potrivit Reuters, această majorare este echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde, vine după săptămâni de speculaţii conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită, precum şi autorizarea vânzării de sisteme de rachete către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piaţă.

Amintim faptul că decizia OPEC vin și după ce atât SUA cât mai multe state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut OPEC+, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei pe piaţă pentru a ajuta la reducerea preţurilor.

Prețurile au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte,  delegaţii OPEC susţin că alianţa are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a majora, în mod semnificativ, producţia de petrol.

Amintim și de faptul că mai mulți oficiali din Arabia Saudită au încercat să calmeze aşteptările. Acești au transmis în repetate rânduri că liderul de facto al OPEC va face tot ceea ce este nevoie pentru a echilibra piaţa dacă va exista un deficit de aprovizionare.