Implementat cu o întârziere de şapte luni, mecanismul de contraparte va garanta efectuarea plăţilor rezultate din tranzacţiile de pe piaţa spot. Fără garanţii, „firmele de apartament“ vor ieşi din ring.

Începând cu data de 1 iulie, piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare -PZU) administrată de Operatorul Pieţei de Energie (OPCOM) va marca o nouă etapă în procesul de dezvoltare ca viitoare bursă regională, prin aplicarea mecanismului de contraparte centrală. Asumarea rolului de contraparte de către OPCOM este un mecanism solicitat în repetate rânduri de către participanţii la piaţă, fiind vorba de un sistem prin care se simplifică procedurile de încasare şi plată, rezultate ca urmare a încheierii tranzacţiilor cu energie.

După aproape şase luni de la transmiterea de către OPCOM a documentaţiei revizuite, necesare implementării mecanismului de contraparte centrală pe PZU, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat noile proceduri. Astfel, cu o întârziere de şapte luni faţă de estimările iniţiale ale OPCOM, piaţa spot va pune la dispoziţia participanţilor unul dintre mecanismele de bază pentru oricare din bursele de energie din lume.

Mecanismul de contraparte este, de fapt, un sistem de garantare prin care cumpărătorii trebuie să constituie garanţii care să acopere obligaţiile lor de plată.

Fără garanţii, nu eşti în piaţă

Toate operaţiunile financiare se derulează între banca având contul central – BCR – şi băncile care au încheiat convenţii cu aceasta şi care administrează conturile participanţilor la licitaţii. În baza unei instrucţiuni de direct debit emise de OPCOM, plata se efectuează direct din contul cumpărătorului în contul central, pentru ca, ulterior, prin ordinele de plată emise de OPCOM, banii să fie viraţi în conturile vânzătorilor de energie.

Implementarea rolului de contraparte reprezintă de fapt soluţia sigură pentru înlăturarea riscului de neplată, în condiţiile în care procedura de suspendare a participanţilor în cazul neefectuării plăţilor s-a dovedit a fi un simplu substitut. Odată cu aplicarea noului mecanism, se aşteaptă o consolidare a pieţei spot, prin atragerea pe platforma de tranzacţionare a traderilor europeni de anvergură, licenţiaţi în România, dar inactivi până în prezent pe PZU. O altă consecinţă va fi eliminarea intermediarilor de energie din categoria „firmelor de apartament“, care în noile condiţii vor trebui să facă dovada potenţei financiare pentru a obţine scrisorile de garanţie din partea băncilor.

Volume in crestere pe platformele de tranzactionare

Pret mai mic pe PZU, in mai
Volumul mediu orar tranzacţionat în luna mai pe PZU, de către cei 56 de participanţi, a fost de 502 MWh/h, mai mare cu 10,17% comparativ cu volumul din aceeaşi lună din 2007. Valoarea energiei tranzacţionate în mai 2008 a fost de 54,25 milioane de lei, în creştere cu 3% faţă de nivelul înregistrat în mai 2007. Preţul mediu de tranzacţionare a fost de 140,58 lei/ MWh, aproximativ egal cu cel stabilit luna anterioară şi în scădere cu 9% faţă de luna mai a anului trecut. Pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale (PCCB), volumul tranzacţionat a fost de 128 425 MWh, la preţul de 179,27 lei/MWh.

Rezultate la cinci luni
În primele cinci luni din 2008, cantităţile de energie tranzacţionate pe PZU au însumat 2,27 TWh, în creştere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cota tranzacţiilor pe piaţa spot (procente din consum) a ajuns astfel la 9,74%, în primele cinci luni din 2008, faţă de 8,35% în acelaşi interval din 2007. Valoarea tranzacţiilor a ajuns la 398 milioane lei, mai mare cu 43,5% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-a situat la 277,4 milioane lei. PCCB a atins o cotă de 17,2% din consum (3,9 TWh), pe primele cinci luni din 2008, mai mult cu 75,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Preţul mediu pe PCCB, în perioada analizată, a fost de 175,4 lei/MWh, în creştere cu 4,8%.