ONU trage un semnal de alarmă în legătură cu Aleksei Navalnîi

O expertă a ONU în domeniul drepturilor omului trage un semnal de alarmă luni cu privire la presupusa dispariție forțată a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Și face apel la autoritățile de la Moscova să-l elibereze „imediat”, conform informațiilor furnizate de AFP.

Adepții lui Aleksei Navalnîi au alertat opinia publică la începutul lunii atunci când opozantul a fost văzut pentru ultima oară. Navalnîi care a fost închis în 2021 după ce a supraviețuit unei tentative de asasinare prin otrăvire cu noviciok.

Avocații lui Navalnîi nu au reușit să-l întâlnească pe acesta începând din 6 decembrie, iar acesta nu s-a prezentat la o audiere programată vineri. Inițial, informațiile indicau că se află în Omsk, însă ulterior acestea au fost dezmințite. Familia și avocații opozantului au trimis scrisori către toate coloniile penitenciare pentru a obține informații cu privire la locul său de detenție.

”Mă îngrijorează mult faptul că autorităţile ruse nu dezvăluie unde se află Aleksei Navalnîi şi care este starea sa de sănătate o perioadă atât de lungă, care este echivalentul unei dispariţii forţate”, denunţă Mariana Kaţarova, o raportoare specială a ONU privind situaţia drepturilor omului în Rusia.

Nu se știe unde este deținut Navalnîi

Prin intermediul unui comunicat, experta a informat că a transmis autorităților ruse îngrijorările sale cu privire la situația lui Aleksei Navalnîi. Familia și avocații opozantului Kremlinului au trimis scrisori către toate coloniile penitenciare. Asta, în încercarea de a afla locația acestuia. Aleksei Navalnîi execută o pedeapsă de 19 ani de închisoare, conform declarațiilor lui Mariana Kațatova.

”Ca răspuns, ei au primit informări iniţiale potrivit cărora el s-ar putea afla într-o colonie penitenciară din Omsk, însă aceste informaţii au fost apoi dezminţite”, precizează ea.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la o pedeapsă de 19 ani de închisoare sub acuzația de „extremism”. El a fost condamnat cu executarea într-o colonie cu un „regim special”. Aceasta este o categorie de instituții în care condițiile de detenție sunt cunoscute pentru a fi cele mai severe și sunt destinate, în mod obișnuit, condamnaților la închisoare pe viață și celor considerați cei mai periculoși deținuți.

Mariana Kaţarova estimează că acuzațiile de extremism sunt „fără fundament” și subliniază că deținuții sunt expuși riscului unor grave încălcări ale drepturilor pe durata transportului.

Kaţarova subliniază că termenul „extremism” lipsește de fundament în dreptul internațional. Și, în ciuda acestui fapt, este utilizat de către autoritățile de la Moscova.

”Atunci când conduce la urmăriri penale, acest lucru constituie o încălcare a drepturilor omului”, subliniază ea.

Kaţarova condamnă „persecuția penală neîncetată a lui Aleksei Navalnîi”. Ea evidențiază, de asemenea, că trei dintre avocații săi au fost arestați în luna octombrie. Ei au fost acuzații de extremism. Și că aceștia se confruntă cu riscul de a primi pedepse lungi de închisoare.

”Îndemn autorităţile ruse să-şi respecte obligaţiile internaţionale în domeniul drepturilor omului”, cere Mariana Kaţarova.