Vladimir Putin a anunțat vineri că intenționează să candideze la președinție în scrutinul prezidențial din 2024. Această decizie ar urma să îl mențină în funcție cel puțin până în anul 2030.

Putin a preluat mandatul prezidențial de la Boris Elțin în ultima zi a anului 1999. El a depășit deja mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev. A devenit, astfel, cel mai longeviv lider al Rusiei de la Iosif Stalin.

Vladimir Putin vrea să continue la șefia Rusiei

Anunțul său a fost făcut în contextul în care decora soldații care au luptat în Ucraina la Kremlin. Soldații au primit cea mai înaltă distincție militară, Erou al Stelei de Aur a Rusiei, conform Reuters.

Întrebat de un locotenent-colonel care a participat la luptele din Ucraina dacă va candida din nou la președinție, liderul de la Kremlin a răspuns afirmativ.

Anunțul se va face la momentul oportun

În prealabil, purtătorul său de cuvânt a comunicat că „mulți oameni” îi cer președintelui Vladimir Putin să intre în cursa pentru un nou mandat de șase ani în luna martie a anului viitor. De asemenea, s-a menționat că Putin își va anunța decizia „atunci când va considera oportun”.

Comisia Electorală Centrală din Rusia a anunțat vineri că alegerile vor avea loc pentru prima dată într-o perioadă de trei zile. Datele alese sunt 15, 16 și 17 martie.

Trebuie spus că politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi se află într-o colonie penitenciară. În plus, alți opozanți au plecat din țară din cauza represiunii continue. În aceste condiții, Vladimir Putin nu se confruntă cu o competiție politică serioasă la nivel intern în cursa prezidențială.

alegeri in Rusia
Vladimir Putin vrea din nou să candideze/SURSA FOTO: Dreamstime

Principala preocupare a liderului de la Kremlin

În discuție a fost adus și rezultatul unui sondaj realizat de un institut de stat, în care 70% dintre respondenți au afirmat că ar dori ca Putin să candideze pentru un nou mandat în alegerile ce vor urma.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Putin își va anunța decizia atunci când va considera că este potrivit și eficient.

„Va fi în întregime decizia sa. Putin s-a bazat întotdeauna pe sprijinul oamenilor în activitatea sa. Principala sa preocupare este îmbunătățirea bunăstării și a standardelor de viață ale poporului nostru”, a comentat acesta.

Peskov a menționat că „un număr considerabil de persoane îi solicită lui Putin să intre în cursa prezidențială și să continue să conducă statul. Este un aspect demn de menționat”.