“Petrom detine controlul deplin asupra capacitatii de rafinare pentru productia sa interna”. Acesta este mesajul transmis investitorilor la bursa de catre Consiliul de Administratie al OMV-Petrom. Aceasta este si dovada ca Wolfgang Ruttenstorfer a intoxicat opinia publica romaneasca, in urma cu cateva saptamani, atunci cand a vorbit despre dependenta Petrom de exporturile de titei. Reprezentantii companiilor petroliere mai contesta si declaratia potrivit careia, daca ar reduce preturile mai jos decat cotatiile internationale, Petrom ar putea sa fie acuzata de dumping. “Nu este adevarat. Petrom poate sa vanda si la 50 de eurocenti, ca nu ne intereseaza”, spune presedintele unei mari companii petroliere.

Am fot primii care am atras atentia, inca din luna februarie, ca “Petrom a fost vandut la pret redus”. Fosta guvernare, in cardasie cu o seama de functionari corupti, a semnat contractul de privatizare a Petrom “ca primaru”. Capital a atras atentia de la bun inceput ca incasarile din redevente sunt ridicole si ca OMV va castiga, in urmatorii 13 ani, cel putin zece miliarde de euro. E adevarat ca terenurile petroliere romanesti sunt vechi, au nevoie de investitii imense atat pentru dezvoltare, cat si pentru protectia mediului. Asta nu inseamna, insa, ca Dan Ioan Popescu, Adrian Nastase si chiar si firma de avocati care a reprezentat interesele statului roman trebuie iertati pentru ca si-au pus parafa pe acest contract. Dependenta de FMI a primat interesului national.


Specialistii sustin ca exista mai multe solutii pentru redresarea acestei situatii. Capital nu face decat sa le puna pe taraba.


Pentru mult dicutata chestiune a redeventelor ridicole pe care statul roman le incaseaza de pe urma celor 80 de milioane de barili, echivalent titei, extrasi anual de investitorul austriac OMV din cele 300 de campuri petroliere romanesti exista solutii.


Toate tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv Austria, suprataxeaza, in medie cu 20%, profitul obtinut din activitatea de baza. Cu alte cuvinte, la un profit mediu de circa 500 milioane de dolari obtinut din productia anuala de titei si gaze naturale, Ministerul Finantelor ar putea sa taxeze OMV cu 100 milioane de dolari. “In toate tarile producatoare de titei exista o suprataxare a profitului obtinut din activitatea de baza, asa zisa forma Accounting Profits Royalty”, admite Gicu Borosi, director general la Agentia Nationala de Resurse Minerale. In conditiile in care pe primele sase luni a exportat 45% din cantitatea de carburanti, obtinand un profit de peste 100 milioane de euro, OMV-Petrom ar fi platit statului roman 20 milioane de euro din suprataxa.


Pe de alta parte, legea petrolului trebuie amendata urgent prin includerea unui capitol intitulat “Production and sharing contract (impartirea profitului rezultat din contractul de concesiune.” In felul acesta, statul roman va incasa jumatate din profitul obtinut din exploatarea terenurilor petroliere. Statul ar fi obligat sa participe la programul de investitii, dar profitul obtinut ar compensa aceasta obligatie. Ar trebui, insa, ca Petrom sa fie de accord sa renegocieze actualul contract de concesiune, semnat pe formula “Ad valorem royalty (plata redeventei la productie)”.
Acum, singura forma de taxare a productiei interne de titei este redeventa. Aceasta reprezinta doar o cota procentuala din productia bruta realizata de titularul acordului de concesiune a perimetrelor petroliere sau de minereuri, datorata de acesta statului, pentru compensarea scaderii rezervelor de petrol si minereuri ale statului roman. Pentru transportul, tranzitul si operarea terminalelor petroliere se plateste acum o valoare ridicola, de doar 5% din veniturile brute (echivalent cu pana la zece dolari barilul de titei).

La gaze naturale e mai rau

• Petrom vinde anual sase miliarde metri cubi de gaze naturale.


• Administratorii Petrom au anuntat cu bucurie ca “pretul mediu la gaze naturale practicat de Petrom atinge paritatea preturilor de import”.


• Bucuria cea mai mare a austriecilor vine din faptul ca anul viitor vor putea sa vanda gazele naturale cu 110 dolari mia de metri cubi, fata de 85 de dolari in momentul de fata. “Guvernul Romaniei s-a angajat printr-un memorandum semnat cu FMI pentru cresterea preturilor practicate de catre producatorii interni in scopul atingerii paritatii la import pana in ianuarie 2007”.




“Sper sa convingem ca Romania nu trebuie sa fie campion al cresterii preturilor la carburanti.”

Codrut Seres,

ministrul Economiei