SUA și Rusia s-au retras din Tratatul New START

„Nu putem decât să declarăm cu regret că nu există deloc contacte serioase, substanţiale pe aceste probleme între Moscova şi Washington.

Să spunem doar că ultimele rămăşiţe ale cadrului juridic internaţional în acest domeniu (domeniul armelor nucleare) dispar”, a declarat, vineri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează agenția de presă Reuters.

Potrivit sursei citate anterior, declarația sa a fost făcută la doar o zi distanță după ce SUA și-au anunțat retragerea din Tratatul New START, care limitează arsenalele Washingtonului și Moscovei la maximum 1.550 de focoase strategice ofensive desfăşurate de fiecare și la maximum 800 de lansatoare şi bombardiere grele de fiecare.

Rusia a respins apelul SUA de a publica date despre arsenalul său nuclear

Vă amintim că, la începutul acestei săptămâni, Statele Unite ale Americii au informat că deţin 662 de rachete balistice intercontinentale echipate cu 1.419 focoase nucleare şi au îndemnat Rusia să publice și ea datele despre arsenalul ei nuclear şi să revină la Tratatul Noul START.

„Statele Unite cer Federaţiei Rusiei să revină la respectarea deplină a Tratatului Noul START şi a tuturor măsurilor stabilizatoare de transparenţă şi verificare conţinute în documente”, scrie într-un comunicat de presă emis, luni, de Departamentul de Stat al SUA, citat de agenția de presă EFE.

„Nu, nu o vom face. Nu luăm în considerare acest lucru sub nicio formă”, a declarat, marți, viceministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Riabkov, denunţând, totodată, Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat la începutul anilor ’90 pentru a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece – NATO şi Pactul de la Varşovia – să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive.

Rusia s-a retras din Tratatul CFE

De altfel, marți, 16 mai 2023, Duma de Stat din Rusia (camera inferioară a Parlamentului de la Moscova) a anunțat că Kremlinul se retrage din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE), a cărui aplicare fusese deja suspendată de către Guvernul de la Moscova în anul 2007.

„Va fi nevoie de circa şase luni pentru ieşirea completă a Rusiei din acest tratat, care în condiţiile actuale a devenit total un vestigiu al trecutului. Vom transmite în mod public ţărilor NATO şi comunităţii internaţionale că tocmai Occidentul, prin acţiunile sale distructive, a făcut în aşa fel încât rămânerea noastră în tratat să fie pentru noi imposibilă”, a declarat, marți, Serghei Riabkov, viceministrul Afacerilor Externe din Rusia, desemnat de Vladimir Putin responsabil cu procesul retragerii Rusiei din Tratatul CFE.