Coreea de Nord a acuzat Statele Unite şi Coreea de Sud că intensifică „şantajul nuclear” cu exerciţii militare comune. Drept răspuns, Phenianul a susținut că va lua măsurile corespunzătoare împotriva a ceea ce a numit „nebunia instigatorilor la război”.

Reacția dură a Coreei de Nord a fost dezvăluită de agenţia de presă de stat KCNA și vine în contextul în care SUA și Coreea de Sud au lansat o serie intensificată de exerciţii anuale de primăvară începând din martie, inclusiv manevre aeriene şi maritime implicând un portavion american şi bombardiere grele.

Coreea de Nord a reacţionat furioasă la exerciţii

„Complotul lor de a ne zdrobi militar este un alt indiciu clar că nebunia instigatorilor inamici la război a ajuns la un punct în care nu poate fi trecută cu vederea. Tam-tamul frenetic de război nuclear între SUA şi marionetele războinice trebuie să declanşeze răspunsuri corespunzătoare”, a apreciat agenţia KCNA.

Conform sursei citate, Phenianul va continua să-şi dezvolte programele de arme, numind „drept legitim al unui stat suveran să aibă mijloace mai puternice de autoapărare” pentru a se descurca în „situaţii grave şi ameninţări potenţiale”.

Intensificare a activității militare în ultimele luni

Coreea de Nord şi-a intensificat activitatea militară în ultimele luni, dezvăluind proiecte pentru focoase nucleare noi, mai mici, lansând o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească SUA şi testând ceea ce a numit o dronă de atac subacvatic cu capacitate nucleară.

Săptămâna aceasta, liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat o staţie militară de sateliţi, declarând că lansarea cu succes a unui satelit spion este o „cerinţă urgentă a mediului de securitate care se conturează”.

Program de sateliţi de spionaj, o prioritate

Kim a spus că dă prioritate unui program de sateliţi de spionaj ca parte a eforturilor de a avansa tehnologia de supraveghere pentru a îmbunătăţi capacitatea ţării de a lovi ţinte într-o criză.

Phenianul a efectuat în decembrie ceea ce a numit un test important în „fază finală” pentru un satelit spion şi a declarat că va finaliza pregătirile pentru lansare până în aprilie.

De altfel, la sfârșitul lunii aprilie, președintele american Joe Biden a avertizat că un atac nuclear nord-coreean asupra SUA ori a aliaţilor SUA va însemna sfârşitul regimului condus de preşedintele Kim Jong-un. Liderul de la Casa Albă a făcut aceste aprecieri după ce a semnat un acord de intensificare a cooperării militare între SUA și Coreea de Sud și a convenit că un submarin american echipat cu arme nucleare va acosta pentru prima dată în peninsula coreeană în ultimii 40 de ani. Acordul, denumit Declaraţia de la Washington, cuprinde şi crearea unui mecanism de consultare bilaterală prin care Coreea de Sud va putea participa activ la planurile de răspuns ale SUA în cazul unui incident nuclear în regiune, inclusiv un ipotetic atac nord-coreean.