România face front comun cu Coreea de Sud: parteneriat extins în energie, tehnologie și infrastructură
Președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a declarat că a avut plăcerea de a-l primi, la Palatul Parlamentului, pe omologul său din Coreea de Sud, Woo Won-shik, Președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea de Sud.
El a menționat că Parteneriatul Strategic dintre România și Coreea de Sud se întărește constant, cu progrese vizibile în domenii precum securitatea și apărarea, energia, tehnologia și infrastructura. În timpul discuțiilor, Grindeanu a evidențiat buna colaborare bilaterală în sectorul energiei nucleare, domeniu în care s-au înregistrat evoluții importante în ultimii ani, datorită investițiilor sud-coreene.
„Am avut plăcerea să-l primesc, astăzi, la Palatul Parlamentului, pe omologul sud-coreean, Woo Won-shik, Președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea. Parteneriatul Strategic dintre statele noastre se consolidează cu progrese notabile în domeniile securității și apărării, energiei, tehnologiei și infrastructurii.
În cadrul discuțiilor, am subliniat în special buna cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare care a înregistrat progrese semnificative pe parcursul ultimilor ani, prin investițiile sud-coreene.”
Cernavodă intră în istorie cu sprijin sud-coreean: prima instalație de detritiere din Europa, în construcție
Potrivit acestuia, România a ajuns astfel să se numere printre statele cu cele mai avansate programe de energie nucleară civilă din lume, mai ales după începerea, în luna iunie, a construcției primei instalații de detritiere din Europa, la Cernavodă.
„Datorită lor, România se poziționează între statele cu cele mai avansate programe nucleare civile din lume după ce, în luna iunie, a început, la Cernavodă, construcția primei instalații de detritiere din Europa”, a precizat Sorin Grindeanu.
Portul Constanța, nou nod logistic strategic în parteneriatul România–Coreea de Sud
El a mai adăugat că România este interesată de atragerea de noi investiții în infrastructura navală de transport, iar în acest context, Portul Constanța oferă oportunități logistice competitive în raport cu alte porturi europene, având un potențial semnificativ de dezvoltare, mai ales în perspectiva aderării la Spațiul Schengen.
Cu aceeași ocazie, Sorin Grindeanu i-a mulțumit oficialului sud-coreean pentru sprijinul acordat României în procesul de aderare la OCDE.
„În plus România este interesată de creșterea investițiilor în infrastructură navală de transport. În acest domeniu Portul Constanța oferă noi oportunități logistice competitive, în comparație cu celelalte porturi europene și are un potențial important de dezvoltare, în contextul aderării la Spațiul Schengen. Cu ocazia întâlnirii i-am mulțumit înaltului oficial sud-coreean și pentru sprijinul oferit României în demersul de aderare la OCDE”, a scris oficialul român, vineri, pe contul său de Facebook.