Sursele citate de publicația americană au mai spus că descinderea FBI la reședința lui Trump din Florida a fost programată în mod deliberat să aibă loc în absența fostului președinte, informeează Newsweek.

Factorii de decizie ai FBI din Washington și Miami au decis să facă asta în absența lui Trump pentru a nu-i da ocazia fostului preşedinte să zădărnicească operațiunea sau, din contră, să-și facă publicitate.

Efortul agenților FBI de a păstra discreția asupra descinderii a eșuat

Efortul agenților de a păstra discreția asupra descinderii a eșuat. În schimb, provocat un val de reacții furibunde din partea liderilor republicani și a susținătorilor lui Trump, care au amenințat deja că vor demara o anchetă.

Cei doi oficiali guvernamentali afirmă însă perchezițiile nu au avut niciun substrat politic, FBI-ul intenționând să recupereze documente clasificate care au fost scoase ilegal de la Casa Albă.

Operațiune pregătită cu mult timp în urmă

Pregătirile pentru desfășurarea unei astfel de operațiuni au început cu multe săptămâni în urmă, dar în planificarea datei și orei, Biroul FBI din Miami și cel din Washington s-au concentrat pe absența fostului președinte de la reședința din Florida.

„Au vrut să evite orice circ mediatic”, spune un oficial al serviciilor de informații, care a știut despre operațiune.

„Deși totul avea sens din punct de vedere birocratic, iar FBI-ul se temea că documentele ar putea fi distruse, au creat tocmai furtuna pe care doreau să o evite, ignorând consecințele”, spune acesta.

Au fost informaţii din interior. FBI știa exact unde să caute!

Fostul agent special FBI Michael Tabman a declarat pentru Daily Mail că, cel mai probabil, raidul a fost organizat întrucât FBI a descoperit sau s-a bazat pe noi elemente, posibil pe un informator.

„Cred că cineva le-a dat informaţii privind faptul că aceste documente se află acolo. Cred că au fost informaţii din interior. Puteţi spune că a fost un informator. Fie cineva le-a spus ceva, fie au dat descoperit noi elemente”, a spus el.

Avocatul lui Trump Lindsey Halligan, prezent în timpul percheziției care a durat mai multe ore, a declarat că agenții FBI au vizat trei camere – un dormitor, un birou și o sală de depozitare. Asta sugerează că FBI-ul știa exact unde să caute și ce să caute, crede Halligan.

Ce spune poliția

Deși forțele de ordine locale au fost prezente, Departamentul de Poliție din Palm Beach a informat pe Twitter: „nu am știut de existența unui mandat de percheziție, iar departamentul nostru nu a ajutat FBI-ul în executarea unui mandat de percheziție”.

Trump se teme că FBI a „plantat” probe împotriva lui

Donald Trump şi-a manifestat pe reţeaua sa de socializarea temerile că FBI s-ar putea să fi „plantat” probe împotriva lui în timpul percheziţiei desfăşurate la reşedinţa de la Mar-a-Lago.

„FBI-ul şi alţi agenţi ai guvernului federal nu au lăsat pe nimeni, nici măcar pe avocaţi, să se apropie de zonele care au fost scotocite şi examinate în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago”, s-a plâns Trump.

Printre materialele căutate de FBI ar fi și documente secrete. Trump a amânat la nesfârșit predarea celor 15 cutii de materiale cerute de Arhivele Naționale, permițând autorităților să le confiște doar atunci când pericolul luării unei măsuri în instanță a devenit real.