Omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi fugit din Republica Moldova. Unde urmează să ceară azil politic

Presa locală notează că omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat din Republica Moldova, în cursul zilei de duminică, fără intenția de a se întoarce. El ar urma, notează deschide.md, să ceară azil politic în Marea Britanie.

La auzul acestor vești, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care a dat de înțeles că plecarea omului de afaceri are legătură cu procurorul general Alexandru Stoianoglo.

Deputatul PAS consideră că plecarea controversatului om de afaceri este ”o bătaie de joc”, precizând că acesta este vizat de mai multe dosare. Deputatul mai spune că în cel puțin unul din dosare acesta are interdicția de a părăsi țara.

Sergiu Litvinenco mai notează că plecare nu se putea face fără acordul procurorului general, precizând că cei care permit ”puşcăriabililor de calibru mondial să fugă nestingherit din ţară” nu pot reforma justiția și nici să se lupte cu corupția.

„Nu ştiu ce explicaţii va găsi şi de această dată procurorul general, dar sunt aproape sigur că aşa ceva nu se putea face fără acceptul lui. Dar persoane care le permit puşcăriabililor de calibru mondial să fugă nestingherit din ţară nu pot a priori să reformeze justiţia şi să lupte cu corupţia. Adică nu pot face dreptate aşa cum a cerut poporul Republicii Moldova în cadrul scrutinului din 11 iulie 2021”, a spus Litvinenco.

A fost declarat nevinovat într-un dosar de fraudă

Luna trecută, omul de afaceri a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care a fost condamnat, anterior, la 18 ani de închisoare. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Timp de 4 ani acesta a fost deținut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr. 13. Omul de a faceri a declarat recent că urma să fie eliberat încă din 2019, dar că acest lucru nu a fost posibil din cauza fostului președinte Igor Dodon.

În luna mai 2020, procurorul general a declarat că dosarul omului de afaceri a fost falsificat și că acuzarea ”a fost întemeiată pe aprecieri intenţionat denaturate şi interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzaţiile în privinţa lui Şor”.

Astfel, Procuratura Generală a iniţiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar la data de 28 mai curent procurorii au renunţat la acuzaţiile în privinţa omului de afaceri.

În aceeași zi, Maia Sandu a declarat că gruparea omului de afaceri ”reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.