Circa 50% dintre alcoolicii rusi care mor, nu mor din cauza obiceiului propriu-zis, ci din cauza a ce pun in pahar. Un studiu international recent realizat de revista medicala Lancet, cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), releva ca rusii cu venituri modeste recurg la apa de colonie, aftershave, antispetice si alcool sanitar, ca substituenti ieftini pentru vodca. Multe dintre aceste lichide contin 95% alcool, insa sunt toxice pentru consum.

De asemenea, acelasi studiu arata ca speranta de viata in Rusia este extrem de mica: 59 de ani la barbati si 72 de ani la femei. Luand in calcul si rata natalitatii, reiese ca populatia tarii scade cu 700.000 de oameni anual.

 

Potrivit aceluiasi studiu, rusii beau cel mai mult dintre toti cetatenii Planetei: 15,2 litri de alcool/anual, pentru toti rusii trecuti de 15 ani. De asemenea, este ceva normal ca un rus sa fie in coma alcoolica pentru mai bine de 48 de ore.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras un semnal de alarma si il critica pe presedintele Vladimir Putin ca nu este ferm in privinta “dezalcoolizarii” populatiei, desi in anii ’80 Gorbaciov s-a declarat un dusman al celor care isi distrug viata din cauza bauturii.

 

Rusia are un numar de 2.348.567 de alcoolici inregistrati in evidentele clinicilor, insa OMS sustine ca cifra reala este mult mai mare. De asemenea, 72% dintre crime si 42% dintre sinucideri sunt legate de alcoolism, in Rusia.

 

Sursa: Guardian