Avertisment din partea OMS pentru toate ţările unde COVID-19 a revenit în forţă!

OMS, apel la noi restricţii urgente

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat toate ţările în care se înregistreaza o creştere a cazurilor de coronavirus să nu tergiverseze reintroducerea restricţiilor antiepidemice, notează, sâmbătă, agenţia DPA.

Maria van Kerkhove, experta OMS pe probleme de coronavirus, aflată la Geneva: “Cu cât acţiunile vor fi puse în aplicare mai rapid, cu atât va fi nevoie de mai puţine măsuri ulterior.”

Expertul OMS a atras atenţia asupra faptului că varianta Delta a virusului care circulă în prezent şi este dominantă în cele mai multe ţări este mult mai contagioasă decât tulpinile precedente de SARS-CoV-2.

Mike Ryan, directorul pentru urgenţe sanitare al OMS, a intervenit şi el, precizând că mai multe ţări se află într-o situaţie dificilă şi trebuie să adopte măsuri “foarte stringente”.

Oficialii OMS şi-au păstrat politica şi nu au nominalizat vreo ţară anume, nedorind să comenteze nici cu privire la acţiunile luate de diverse guverne. Măsurile menţionate includ utilizarea la scară largă a măştilor, distanţarea fizică, buna ventilare a spaţiilor închise, evitarea reuniunilor în spaţii mici şi telemunca acolo unde este posibil.

Directorul OMS, despre administrarea dozei 3: Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat

În altă ordine de idei, directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cataloghează vaccinarea cu a treia doză drept fără logică, pentru că ţările cu rate mari de vaccinare au trecut deja la administrarea acesteia, în timp ce multe ţări sărace nu pot face, nici acum, prima doză.

“Nicio ţară nu poate să iasă din pandemia de COVID-19 pur şi simplu prin vaccinare. Administrarea celei de-a treia doze sau vaccinarea copiilor nu are nicio logică atât timp cât lucrătorii din domeniul sanitar şi persoanele cu risc crescut din regiunile mai sărace aşteaptă în continuare prima doză de vaccin. (…)

Şi cu toate acestea, ţările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-COVID-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare. (…)

Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, spune directorul OMS.