Experţii din domeniul sănătăţii sunt de părere că izbucnirea unei noi epidemii reprezintă doar o chestiune de timp, în urma efectelor devastatoare cauzate de pandemia de coronavirus. Ei spun că semnalele de avertizare pandemică trebuie să fie monitorizate sistematic, pentru a permite o reacţie timpurie şi puternică

Centrul are obiectivul de a pregăti omenirea pentru pandemiile viitoare

„Acest hub va aduce împreună parteneri din lumea întreagă pentru a colabora şi a crea instrumentele şi datele necesare pentru ca toate ţările să se pregătească, să detecteze şi să reacţioneze la viitoarele pandemii şi riscuri pandemice”, a transmis OMS într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Când a fost luată decizia înfiinţării acestui centru, în luna mai, Angela Merkel a declarat că „datele reprezintă o bază importantă pentru lupta împotriva pandemiilor viitoare”.

„Este vorba despre date care, atunci când sunt combinate şi procesate cu instrumentele analitice potrivite, pot să ne ofere perspective asupra unor lucruri pe care nu le-am fi descoperit niciodată singuri sau, cel puţin, nu le-am fi descoperit la fel de repede”, a adăugat Angela Merkel.

Germania contribuie cu 30 de milioane de euro la finanţarea acestui proiect

Mai multe instituţii din Germania, inclusiv Institutul Robert Koch – agenţia naţională pentru controlul bolilor, și Spitalul Charite din Berlin, alături de Institutul Hasso Plattner pentru Inginerie Digitală se vor implica în acest proiect.