Care este stadiul implementarii contractului de vanzare/cumparare active ale Oltchim semnat in 2017 de Chimcomplex si Administratorii judiciari ai Oltchim?

Contractul amintit de Dvs. defineste o tranzactie foarte complexa cu implicatii, in egala masura,  economice, financiare, manageriale si juridice. Mai mult, pentru ca tranzactia sa se incheie, contractul contine conditii preliminare, cinci conditii suspensive si actiuni pregatitoare de preluare si utilizare ale acestor active.

Puteti sa ne vorbiti despre aceste conditionari ale implementarii contractului, respectiv ale inchiderii tranzactiei?

Principala conditie preliminara pentru a progresa cu implementarea tranzactiei si pentru a trece la indeplinirea conditiilor suspensive a fost depunerea de catre cumparator a unor scrisori de garantie bancara pentru un procent semnificativ din pretul contractului. Aceste scrisori au fost depuse la valoarea si la termenul din contract, fapt ce a dat vanzatorilor confortul ca tranzactia se va indeplini iar cumparatorilor angajamentul irevocabil de a duce la indeplinire acest contract. Cu alte cuvinte, este scris negru pe alb faptul ca noi. Chimcomplex, in calitate de cumparator suntem direct capabili si raspunzatori de achizitia combinatului valcean si de implementarea proiectului Companiei Romane de Chimie.

Dar cu conditiile suspensive cum stati?

Indeplinirea conditiilor suspensive se realizeaza pe baza parteneriatului pe care contractul il statueaza intre cumparator si vanzatori; la indeplinirea acestor conditii participa, in egala masura, si vanzatorii, si cumparatorii, iar colaborarea este excelenta si fara sincope.

Conditiile suspensive se refera la obtinerea avizului Consiliului Concurentei ca prin aceasta achizitie nu apare o concentrare economica perturbatoare a concurentei economice libere pe piata; pregatim documentatia necesara pentru analiza si obtinerea avizului pentru acesta tranzactie.

CSAT-ul trebuie sa dea un aviz ca prin aceasta achizitie nu sunt afectate problemele specifice acestui organism; dealtfel de acest aviz se ocupa vanzatorii.

 

O alta conditie suspensiva, determinanta era aprobarea de catre Adunarea Generala a Creditorilor a contractului incheiat intre Chimcomplex si Oltchim; aprobarea necesara s-a dat in mod public si oficial pe 18 decembrie 2017.

Lipsa unor contestatii ale acestei hotarari a creditorilor era alta conditie, dar a fost o contestatie care este in curs de solutionare de justitie; suntem increzatori ca aceasta nu va fi o piedica in realizarea tranzactiei.

Ultima conditie suspensiva prevedea sa nu aiba loc schimbari semnificative in situatia tehnico-economica a Oltchim, conditie indeplinita deoarece Oltchim are o situatie economica buna si stabila si liniara in sens pozitiv.

Desi nu este o conditie suspensiva, este foarte importanta obtinerea unei Scrisori de Confort de la Directoratul General pentru Competitivitate a UE in sensul ca preluarea acestor active nu reprezinta un act de continuitate economica intre afacerea Oltchim si afacerea Chimcomplex; aceasta Scrisoare de Confort ar da siguranta cumparatorului ca nu va fi contaminat in cazul in care se constata ca Oltchim a primit ajutor de stat neautorizat care ar trebui rambursat Statului Roman. Suntem in progres cu obtinerea acestei scrisori, autoritatile de la Bruxelles privesc pozitiv si cu incredere aceasta tranzactie. Practic, va fi un element bun de imagine la nivel regional sustinerea autoritatilor europene.

Ce actiuni manageriale, administrative intreprindeti pentru preluarea activelor de la Oltchim?

Actionam in mai multe directii:

– echipe de la Chimcomplex se deplaseaza saptamanal la Oltchim pentru inventarierea activelor care vor fi achizitionate;

– au loc analize si discutii cu autoritatile pentru transferul celor peste 60 de autorizatii care permit functionarea activelor respective in conditii legale si in siguranta;

– au loc intalniri saptamanale intre vanzatori si cumparatori la Oltchim cand se analizeaza problemele care apar in procesul achizitiei;

 

– se analizeaza problemele de investitii care vor trebui facute, atat pentru eliminarea unor locuri inguste cat si pentru rezolvarea unor probleme de protectia mediului;

– cautam solutii pentru asigurarea personalului/specialistilor pentru operarea si intretinerea activelor ce se vor cumpara.

– in plus, ne intarim la nivel de top management cu o serie de oameni profesionisti, bine pregatiti capabili sa faca fata cu brio tuturor provocarilor ulterioare.

Nu ne-ati spus nimic despre asigurarea finantarii tranzactiei, cum stati?

Asigurarea finantarii este o latura foarte importana a activitatii noastre; de aceaste problema se ocupa in mod special Presedintele Grupului SCR, Stefan Vuza, cu un grup de consilieri cu multa experienta in domeniul financiar.

Avem cristalizate doua abordari fezabile care ne permit sa asiguram finantarea. Trebuie spus din capul locului ca finatarea proiectului nu insemna doar plata pretului de 127 mil. Euro a activelor din contract; trebuie asigurate resurse financiare si pentru plata TVA-lui, pentru capitatul de lucru, pentru investitii, asa incat valoarea finala a proiectului este foarte mare.

Suntem increzatori pentru ca avem deja un capital important in scrisorile de garantie bancara depuse, iar Chimcomplex are resurse apreciabile proprii obtinute din actiunea de majorarea capitalului social si din activitatea curenta.

Institutiile financiare, banci si fonduri, sunt atrase de acest proiect foarte bun si vor sa participe la finantarea proiectului.

Apreciem ca odata cu indeplinirea conditiilor suspensive vom avea finantarea necesara pentru inchiderea tranzactiei.

In ce plan lucrurile nu merg asa cum ati  fi dorit?

 

Cred ca in planul schimbării culturii salariaților si a climatului organizațional, unde noi ne-am dori sa implementam mult mai repede instrumente moderne de motivare a muncii si premiere a performantei, lucrurile merg mai greu. Cu alte cuvinte: Noi dorim si am declarat in toate mesajele de pana acum ca vom prelua si vom mentine salariile actuale si nici unui salariat selectat nu i se vor reduce cu nici un leu aceste drepturi, dar cu toate acestea, unii lideri de sindicat dezinformeaza in continuare organizatia ca salariile se vor taia. In fapt ei doar interpreteaza intentionat rau-voitor armonizarea unor clauze salariale cu legislatia din domeniu. Drepturile se respecta, dar clauzele de protectie sociala trebuie sa fie armonizate cu ce au ceilalti jucatori din ramura de chimie.

Apoi in ultimele discutii am lansat propunerea de a mari salariile, dar acesti bani suplimentari sa ii oferim spre motivare doar acelor salariati ce doresc real sa se implice in optimizarea tuturor elementelor de cost din fiecare flux de fabricatie, insa reactia unui sindicat, nereprezentativ ce-i drept, ne-a surprins cand ne-au cerut cu subiect si predicat sa nu marim salariile! Fara a motiva concret si coerent de ce! Din pacate, constantam ca acestia sunt blocati in ideile dumnealor fara ancora in realitatea zilelor noastre si in relevanta economica si industriala viitoare. Lucrurile se schimba, modelele de acum 30 de ani nu isi mai au locul. Cred ca mai trebuie timp de acomodare si o comunicare mai eficienta. Suntem insa increzatori si linistiti ca schimbarea pe care dorim sa o aplicam, va reusi, deoarece la celalalt pol, sindicatul reprezentativ  este de acord cu noua abordare si sprijina ca viitorul CCM sa fie guvernat de principiul  recompensei performantei, chiar daca sindicatul nereprezentativ solicita ori sa creasca salariile la toti ori la nici unul.

Cu toate acestea, pozitia actualelor sindicate nu este decidenta, ci consultativa; noi nu vom prelua aceste sindicate in noua forma de operare a platformei, dar din respect pentru ele, ne-am consultat si cu ei. Suntem convinsi ca oamenii de sub liderii acestui al doilea sindicat simt ca abordarea  aceasta este in fapt retrograda, neproductiva si se vor delimita de aceste idei! Am prezentat in plen argumentele noii politici salariale pornind de la observatiile studiilor de specialitate care arata ca in orice organizatie, in orice tara, in orice timp istoric, nucleul tare de specialisti se situeaza la o treime din totalul fortei de munca, iar acesti oameni trebuie platiti mai bine decat ceilalti! Mai departe, acesti specialisti isi stiu valoarea si se compara cu altii din alte firme si nu cu cei din interioriul propriei organizatii. Apoi, ei vor reactioana astfel: daca nu vor fi recompensanti proportional cu valoarea lor, vor pleca la alte companii. Politici de tip „a plati pe toti la fel”, nu mai sunt motivatoare in lumea de astazi a economiei, unde forta de munca de calitate este redusa. Daca nu ne adaptam vom pierde cu totii, in fapt.

 

Trebuie sa renuntam la slogane zgomotoase, dar fara fond si politici de protectie sociala. Cred ca aici mai trebuie timp. Am propus in sedinta de saptamana trecuta cu cele doua sindicate sa marim salariile la primii 55 de specialisti, selectati de noi in urma procesului de evaluare si testare facut cu ajutorul unei firme de specialitate externa, ca sa nu fie interpretari de subiectivitate, o marire cu pana la 15 % a salariilor acestora – pentru ca sunt cu adevarati buni si performanti –  iar acest sindicat nereprezentativ s-a opus si a inceput sa interpreteze ca vom taia din drepturile celorlalti! 

Ce veti face in acest caz?

Presedintele Grupului Dl. Stefan Vuza s-a implicat personal in acest caz  si a venit sa observe la cald climatul, declaratiile si atitudinile ca apoi sa identifice adevaratele interese din spatele reactiilor fiecaruia dintre lideri. Acum el se va retrage si a imputernicit echipa manageriala care are suficienta experienta in domeniu sa continue politica de repozitioanare a organizatiei si orietare a ei spre recompensarea performantei,  parasind zona de confort si de politici de protectie sociala!

Multumim si pe aceasta cale, sindicatului care a dat dovada de responsabilitate si care sprijina schimbarea si credem ca pana la urma si ceilalti care au o parare diferita vor intelege si vor accepta cu timpul noua abordare constructiva si coerenta. Categoric vom continua schimbarea si vom ajuta pe fiecare sa inteleaga ca motivarea difera de la specialist la specialist si ca o nivelare este in fapt un factor de stres ce duce in final la neimplicare si pierderi. Vom evita sa ne mai consultam cu acesti lideri de sindicat si ne vom adresa direct oamenilor, explicandu-le in detaliu avantajele fiecarui model.

Aveti de lucru!

Categoric, insa noua ne place munca, suntem jucatori de cursa lunga, suntem profesionisti si stim ce avem de facut, iar motivatia de a crea o Companie Romana de Chimie, prin fuziunea celor care au mai ramas, ne da energia de a depasi astfel de mici piedici. Important este ca Oltchim este stabil, are oameni de valoare, iar tara prin efortul nostru va avea in 5 ani un jucator regional puternic performant  

Ce alte noutati doriti sa ne comunicati?

Sunt bucuros sa anunt ca in echipa noastra au venit trei specialisti care sunt gata sa ne asigure tot suportul pentru implementarea cu succes a proiectului Companiei Romane de Chimie.

Este vorba despre dl. Pentru Ion Vaduva, care dupa finalizarea achizitiei Oltchim va fi noul CEO al Chimcomplex. Dl. Vaduva are o vasta experienta de management in domeniul investitiilor financiare, ocupand cu succes pozitii cheie in cadrul unor companii importante din Statele Unite si Europa, cum ar fi JP Morgan sau CLSA London

De asemenea, ni s-a alaturat dl. Peter Bombeld, acesta avand o o experienta de peste 30 de ani pe piata financiara din Europa Centrala si de Est. Dl.Bombeld, care va fi membru in Consiliul de Administratie al Chimcomplex, a activat in Board-ul unor banci importante precum BCR / Erste sau ING, dar si in cadrul unor companii de prestigiu din Europa, precum Philips.

Nu in cele din urma, Dl. Stefan Bucataru ne va fi alaturi tot din postura de membru in Consiliul de Administratie al Chimcomplex. Dl. Bucataru are o experienta internationala ce include fonduri de investitii, precum Global Finance International, dar si experienta locala in productia industriala, agricola sau materiale de constructii.