Ceea ce era de asteptat s-a intamplat: Exall Resources, compania canadiana care a castigat licitatia pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, nu a achitat contravaloarea pachetului de actiuni (53,26%) si nu a facut dovada deschiderii unui cont escrow in valoare de 25 milioane dolari (o garantie a capacitatii de a efectua investitiile asumate prin contractul de privatizare).
Canadienii aveau nevoie de 34.713.275 USD (incluzand valoarea penalitatilor de intarziere a platii actiunilor, 418.275 USD), bani pe care Exall a incercat sa-i obtina printr-o oferta publica de actiuni ale unei companii – Oltchim Aquisition Company – infiintata special pentru preluarea Oltchim. Canadienii au incercat sa atraga in aceasta operatiune doua mari companii – SNC Lavalin si PVC Group – si mai multe fonduri de investitii, insa nu au reusit sa fie convingatori.
Tentativa de privatizare a Oltchim a esuat, de fapt, in toamna trecuta, atunci cand statul a primit doar doua raspunsuri la anuntul scoaterii la vanzare a pachetului majoritar de actiuni. Exall a fost aleasa pentru negociere, intrucat oferta depusa de societatea Romarta 2000, controlata de fondul de investitii Broadhurst Investments, – 200 lei/actiune – a fost considerata inacceptabila.
Cauza insuccesului este dezinteresul investitorilor strategici, precum si al celor institutionali fata de Oltchim. De altfel, si prima tentativa de privatizare a combinatului chimic valcean, facuta la sfarsitul anului 1998, s-a soldat cu un esec, FPS respingand singura oferta depusa.
Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, pune acest dezinteres al investitorilor pe seama datoriilor mari ale combinatului Oltchim. Conform raportarilor financiare, la sfarsitul anului trecut, Oltchim inregistra datorii totale in valoare de peste 6.000 miliarde lei.
O parte din aceste datorii, circa 2.500 miliarde lei, sunt credite contractate in valuta si care beneficiaza de garantia statului.
Singurul castig obtinut din aceasta privatizare ratata este cel al APAPS. Autoritatea pentru privatizare isi va rotunji contul bancar cu 705.000 USD, garantia de participare la licitatie depusa de Exall (10% din pretul cerut de APAPS pentru pachetul majoritar de actiuni). Glumind, s-ar putea spune ca daca APAPS ar mai inregistra inca noua esecuri ca acesta, si-ar incasa banii pentru Oltchim si ar putea socoti incheiata privatizarea.