Lia Olguța Vasilescu a vorbit despre „programul de austeritate al PNL pentru pensionari”, susținând că legea pensiilor care prevedea creșteri pentru pensionari nu se va mai aplica.

„Din ce citim in preambulul programului pentru Munca, liberalii sunt mai preocupati de ceea ce se intampla cu sistemul de pensii in 2060 decat de ce se intampla anul viitor. Prin urmatoarea fraza ei ne anunta ca nu vor mai aplica actuala lege a pensiilor care prevede crestere de 40 la suta a punctului de pensie anul viitor si recalcularea tuturor pensiilor, incepand de anul acesta, pentru a se introduce noua formula, mai buna pentru pensionari:

„Constituirea unui grup de lucru pentru a stabili măsuri potrivite astfel încât pensile să nu scadă pe termen lung.”

Mai aflăm că PNL vrea să crească procentul care va fi virat către administratorii de pensii private ai Pilonului 2, de la 3,75% la… nu știm cât, că nu ne spun. Ce înseamnă asta? Se reduce contribuția angajatului la Pilonul 1, de unde primește o pensie garantată de stat, în favoarea Pilonului 2, despre care aflam că vor elimina obligativitatea administratorilor privați de a depune garanțiile prevăzute de OUG 114/2018. Deci, o pensie mai mica de la stat, dat fiind faptul că ea se calculează în baza contribuției pe care o vor reduce, în vreme ce nimeni nu mai garantează că privații nu vor falimenta si daca o vor face, totusi, cine va plati drepturile noastre? Ca depozite de garantare a pensiilor nu vor mai exista. Vreti să știți cât este pensia medie pe care o vor primi românii care au cotizat la Pilonul 2? Păi, haideți să facem calculele! Contul mediu al unui asigurat la Pilonul 2 este, după 10 ani de contribuție, de 6.671 lei. Să presupunem că un român va ieși mâine la pensie. Cei 6671 de lei se impart la o durată medie de viață de 12 ani, ulterior pensionării, adică 144 de luni. Asta înseamnă că el va primi 46 de lei de la Pilonul 2. Adică 10 euro.
Asta în condițiile în care, mărind procentul virat către Pilonul 2, din contribuția plătită de un angajat către Pilonul 1, automat scade și pensia de stat, care este bazată pe contributivitate. În plus, se elimină și posibilitatea de a opta doar pentru Pilonul 1, așa cum introdusesem în legislație. Vi se pare corect?

Ca o concluzie: legea pensiilor care prevedea cresteri pentru pensionari nu se va mai aplica pentru ca PNL, ca un partid vizionar care se afla, se gandeste la ce se intampla cu fondul de pensii in 2060, iar Pilonul 2, unde pensia medie e de 10 euro pe luna, va castiga in dauna Pilonului 1 care va asigura o pensie sigura si decenta!

Sa ii tot votati, zic!”, a comentat aceasta pe pagina sa de Facebook.