Pentru un credit de 40.000 de euro contractat pe o perioadă de 30 de ani prin programul „Prima Casă“, clientul are de plătit o rată lunară de la 192 de euro (cât poate fi la Raiffeisen) în sus. La BCR, rata lunară aferentă acestui credit este de 210,45 de euro, la CEC Bank și la Banca Transilvania rata fiind de aproximativ 215 euro pe lună. La acestea se adaugă comisionul de 0,49% datorat Fondului de Garantare și alte comisioane, după caz. Suma totală pe care clientul o are de rambursat variază între 72.000 de euro și 81.500 de euro.
Marjele de dobândă variază de la 2,25% la BRD până la 4% la Millennium, CEC, Bancpost și Banca Transilvania. Rata de dobândă se calculează adăugând la marja băncii și rata Euribor la trei luni, care în prezent este de 1,01%. Unele bănci percep o rată de dobândă mai mică pentru clienții care își încasează salariul printr-un cont al aceleiași bănci.
Comisioane suplimentare
Spre exemplu, la Raiffeisen, 3% este marja băncii pentru clienții cu salariul la această bancă și 3,5% pentru restul. Dobânda practicată de BCR este de 4,76%/an (formată din Euribor la trei luni plus 3,75%) pentru clienții care își încasează salariul la BCR, au avut un comportament bun de plată la creditele contractate la această bancă, și de 4,96%/an, formată din Euribor la trei luni plus 3,95%, pentru clienții care nu au o relație cu banca. BRD a redus de curând cu 0,15 puncte procentuale dobânzile la creditele noi ce vor fi acordate prin programul „Prima Casă“. Astfel, pentru finanţările pe perioade cuprinse între 10 şi 20 de ani, dobânda BRD va fi calculată pe baza indicelui Euribor la 3 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,25%, iar pentru creditele acordate pe o perioadă între 20 şi 30 de ani, noul nivel al marjei practicate este de 2,50%.
Printre alte costuri posibile: comisionul lunar de administrare a creditului (0,1% din sold la BRD sau 0,0308% la Bancpost), un comision de acordare (exemplu: la Intesa Sanpaolo, 0,5% din suma acordată), comision de evaluare a imobilului (300 de lei la BCR, în cazul unui apartament sau 100 de euro la Garanti Bank), asigurarea imobilului și taxe notariale privind ipoteca. Băncile percep doar o parte din aceste costuri, în unele cazuri nefiind necesar de plătit niciun cost suplimentar în afară de dobânda lunară și de comisionul anual de 0,49% datorat Fondului de Garantare (vezi și tabelul).
Dintre creditorii care participă la programul „Prima Casă“ anul acesta, BCR, BRD, Raiffeisen și Banca Românească au primit aproape trei sferturi din plafonul alocat, de 200 milioane de euro. Astfel, BCR a primit de la FNGCIMM suma de 64 milioane euro drept garanții, în timp ce BRD a primit 64 milioane euro. Banca Raiffeisen și Banca Românească au primit câte 25, respectiv 21 milioane euro.
Premierul Emil Boc a declarat că, după epuizarea plafonului alocat în prima etapă a programului din acest an, plafonul ar putea fi suplimentat în a doua parte a anului.
O nouă provocare: certificatul energetic
Conform hotărârii guvernului care reglementează programul „Prima Casă“, de anul acesta intervin două obligații noi: gajul pe conturile curente ale beneficiarului și certificatul de eficiență energetică.
„Contăm pe o bună derulare a acestui program. Principalul argument care poate fi invocat ar fi o previzibilă schim­bare de mentalitate în rândul vânzătorilor și în cel al cumpărătorilor. Vânzătorii, pe de o parte, nu vor putea avea succes dacă vor dori marje de profit exagerate, iar de cealaltă parte, cumpărătorii se vor orienta spre locuințe care necesită cheltuieli suportabile pentru bugetul fiecăruia, astfel încât programul va continua să răspundă nevoilor populației“, afirmă Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.
Reprezentanții băncii Intesa SanPaolo susțin că „singura provocare în cadrul programului «Prima Casă» pentru 2011 poate fi legată de aplicarea Legii privind certificatele energetice, precum și acceptarea doar a primelor trei clase de eficiență energetică. Suntem convinși că programul se va bucura de un interes bun din partea băncilor de a deservi clienții, în condiții de colaborare eficientă cu FNGCIMM.“
Conform reprezentanților Fondului de Garantare, în primele două zile de când s-a început primirea dosarelor de credit, la FNGCIMM au ajuns un număr de 61 dosare, din care 48 au fost deja aprobate.

Vânzătorii nu vor avea succes dacă vor dori marje de profit exagerate, iar cumpărătorii se vor orienta spre locuințe ce necesită cheltuieli suportabile.
Adrian Jantea, director promovare, BRD