Potrivit OECD, economia mondială va înregistra anul acesta un avans de 3%, faţă de de 3,3% estimat în luna noiembrie. Este a doua modificare a prognozelor OECD după ce în toamna anului trecut estimările au fost revizuite tot cu 0,3%, până la 3,3%. Aceasta înseamnă că în 2016 creşterea economiei mondiale va fi similară cu cea din 2015, când s-a înregistrat cel mai mic avans din ultimii cinci ani.

'Revizuirea estimărilor reflectă o gamă largă de date statistice dezamăgitoare în trimestrul patru 2015 şi recenta volatilitate de pe pieţele financiare mondiale. Aceste trenduri au fost evidente atât în economiile avansate cât şi în cele emergente', se arată în raportul OECD.

Pentru 2017, OECD şi-a redus estimările, tot cu 0,3%, până la 3,3%, faţă de avansul de 3,6% previzionat anterior. 'Creşterea este mai mică decât ceea ce ar fi de aşteptat într-o fază de revenire pentru economiile avansate şi dat fiind ritmul de creştere pe care economiile emergente ar putea să-l înregistreze', susţine OECD.

Cu excepţia estimărilor referitoare la avansul economiei chineze, care au rămas la 6,5%, OECD şi-a redus prognozele pentru toate marile economii. În cazul SUA, prima economie a lumii, şi Germaniei, prima economie europeană, OECD şi-a revizuit estimările cu 0,5 puncte procentuale, până la 2% în acest an şi la 2,2% în 2017 pentru economia americană şi la 1,3% respectiv 1,7% pentru economia germană.

Referindu-se la nervozitatea de pe pieţele financiare mondiale, OECD avertizează că 'riscurile de instabilitate financiară sunt substanţiale', adăugând că unele economii emergente 'sunt deosebit de vulnerabile la evoluţiile bruşte ale cursului de schimb precum şi la efectele unei datorii interne mari'.

OECD susţine că politicile monetare ar trebui să rămână ultra-relaxate în economiile avansate, până când inflaţia nu dă semne clare să se îndreaptă spre ţintele oficiale. 'Politica monetară nu poate funcţiona de una singură. Politica fiscală este acum contraciclică în multe economii mari. Reformele structurale au încetinit. Toate aceste trei instrumente trebuie folosite mai activ pentru a crea o creştere economică mai robustă şi susţinută' susţine OECD.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. AGERPRES