Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că peste 1,5 milioane de persoane din orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei și din regiunea înconjurătoare nu au energie electrică și a descris situația ca fiind foarte dificilă.

Toată infrastructura din Odesa a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a lovi două instalații energetice. Cu toate acestea, Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei după ce războiul a început la sfârșitul lunii februarie.

Autoritățile ucrainene au transmis ar putea dura luni de zile pentru a repara pagubele.

Odesa a rămas fără electricitate

„Începând de acum, orașul este lipsit de electricitate”, a declarat Kirilo Timoshenko, adjunctul șefului administrației prezidențiale, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Doar infrastructura critică, inclusiv spitalele și maternitățile, au avut acces la electricitate. Rusia a început să vizeze infrastructura Ucrainei pe măsură ce se retrăgea după ce a suferit înfrângeri militare umilitoare.

Joi, președintele rus Vladimir Putin a promis că va continua să lovească în rețeaua energetică a Ucrainei, în ciuda protestelor împotriva atacurilor care au aruncat milioane de oameni în frig și întuneric, în timp ce temperaturile au scăzut.

Autoritățile îndeamnă oamenii să plece din oraș

Administrația regională a declarat că persoanele care se bazează exclusiv pe electricitate pentru a-și alimenta casele ar trebui să ia în considerare plecarea. Oficialii au declarat că atacurile rusești au lovit linii de transmisie și echipamente cheie în primele ore ale zilei de sâmbătă.

„Conform previziunilor preliminare, va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a restabili instalațiile energetice din regiunea Odesa decât după atacurile anterioare. Nu vorbim de zile, ci chiar de săptămâni și posibil chiar de două-trei luni”, a precizat administrația, într-o postare pe Facebook.

Odesa, cel mai mare oraș-port din Ucraina, avea o populație de peste 1 milion de locuitori înainte de invazia Rusiei din 24 februarie.

Kievul afirmă că Rusia a lansat sute de drone Shahed-136 de fabricație iraniană – redenumite Geran-2 – asupra unor ținte din Ucraina. Kievul descrie atacurile ca fiind crime de război din cauza efectului lor devastator asupra vieții civile.