Volatilitatea preţurilor, care a afectat pieţele agricole în ultimii ani, va deveni ceva obişnuit, din cauza producţiei mai reduse, a afirmat OCDE într-un raport comun cu Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU, informează mediafax.ro

Schimbările climatice, care vor cauza o variaţie anuală mai mare a recoltelor, şi declinul rezervelor la nivel mondial vor face tot mai dificilă asigurarea alimentelor pentru pentru circa un miliard de persoane la nivel mondial.

"Creşterea lentă a cantităţii disponibile faţă de cererea ridicată subliniază proiecţia unor preţuri mari şi mai volatile pentru produsele agricole" , se arată în raport.

Costul cărnii de pasăre urmează să crească cu 30%, iar cel al cărnii de porc cu 20%, din cauza consumului mai mare din statele emergente. Preţurile cerealelor vor deveni mai scumpe din acest motiv, cu circa o cincime, din acelaşi motiv, estimează OCDE.

Creşterea producţiei mondiale va încetini la 1,7% pe an, de la 2,6% în ultimul deceniu, ca urmare a stagnării în statele dezvoltate.