Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat

Potrivit unei juriste românce din Germania, românii care muncesc în afara țării trebuie să prezinte la ANAF un document care atestă rezidența fiscală.

Cu toate acestea, conform sursei, puțini respectă această obligație, deoarece amenda este foarte mică, în valoare de doar 100 de lei.

Într-o emisiune, Andreea Covaci-Ernst, expertă în fiscalitate și juristă în Germania, a explicat că românii care lucrează în străinătate sunt obligați să furnizeze la ANAF un certificat de rezidență fiscală. Puțini sunt cei care respectă această cerință. Motivul este unul simplu, amenda este mică.

Ea mai spune că va fi o mare problemă dacă statul va dori să impoziteze veniturile acestea cu 70%. Amintim că autoritățile din România au de gând să impoziteze mult mai dur veniturile românilor care nu sunt declarate la stat.

„Da, legea fiscală românească spune că sunt obligați, însă amenda este derizorie. Amenda este de 100 lei. Dacă statul român dorește să te impoziteze ulterior, mai ales acum cu legislația care se schimbă cu 70% impozit pe veniturile nejustificate, aceasta este o problemă mare”, spune ea.

ANAF, fisc, antifrauda
SURSA FOTO: Facebook, ANAF

ANAF o să meargă după oamenii care lucrează în străinătate

ANAF-ul va începe să investigheze persoanele care lucrează în Germania sau în alte țări, spune ea. Scopul este de a recupera diverse sume de bani.

Andreea Covaci-Ernst mai spune că este interesul statelor, inclusiv al statului german, să recupereze aceste sume. Mai mult, ea spune că statul german a înregistrat venituri record în ultimii doi ani.

”Ca să ajungă și România la încasări o să se facă, o să se supraimpoziteze din nou aceste venituri”, spune jurista româncă.

anaf, impozit
SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile din România pot verifica situația contribuabililor din afară

Experta a mai fost întrebată dacă autoritățile din România pot verifica situația contribuabilului care lucrează în Germania sau în altă țară. Aceasta spune că autoritățile au acces, având în vedere că există contracte bilaterale cu Germania.

Totuși, aceasta spune că nu va sta nimeni să se uite la conturile fiecăruia, fiind o muncă foarte migăloasă. În schimb, dacă vor exista acțiuni suspecte, se va interveni. Prin acțiuni suspecte, experta se referă la tranzacții de peste 10.000 de euro.

Andreea Covaci-Ernst mai spune că băncile sunt obligate să reclame tranzacția de peste 10.000 euro către organele fiscale.

„Da, Germania are contracte bilaterale prin care are acces la conturi, dar ar fi o muncă de chinez bătrân, să se uite în conturile fiecăruia. Se va uita în momentul în care se întâmplă acțiuni suspecte, de exemplu tranzacții de peste 10.000 euro”, spune aceasta.