Tentativă de contrabandă dejucată pe Aeroportul Otopeni
Tentativă de contrabandă dejucată pe Aeroportul Otopeni. O operațiune de rutină s-a transformat sâmbătă, 31 mai, într-o descoperire surprinzătoare pentru autoritățile de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Două persoane de naționalitate străină – un cetățean austriac și unul suedez – au fost oprite înainte de a părăsi România cu un transport nedeclarat de monede, încălcând reglementările vamale.
Echipa mixtă formată din polițiști de frontieră și inspectori vamali a selectat cei doi pasageri pentru un control amănunțit, înainte de îmbarcarea acestora într-un zbor către Dubai. În urma verificărilor, autoritățile au identificat nu mai puțin de 500 de monede dintr-un metal alb, ascunse în bagajele de mână.
Greutatea totală a monedelor se ridică la peste 15 kilograme, iar valoarea estimată depășește 70.000 de lei. Obiectele nu fuseseră declarate și ridică suspiciuni serioase privind legalitatea transportului acestora în afara țării.
Tentativă de contrabandă dejucată pe Aeroportul Otopeni. În consecință, bunurile au fost reținute pentru expertiză, iar pe numele celor doi pasageri a fost deschis un dosar penal sub acuzația de contrabandă. Poliția de Frontieră a confirmat că ancheta este în curs, urmând ca rezultatele analizelor să stabilească exact natura și proveniența monedelor.
Autoritățile reamintesc că toate bunurile de valoare sau cele supuse unor reglementări speciale trebuie declarate în mod transparent înainte de ieșirea din țară, pentru a evita sancțiunile penale sau confiscarea.

Poliția de Frontieră a mai descoperit astfel de cazuri
O româncă aflată pe punctul de a decola spre Londra s-a trezit cercetată penal, după ce polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Internațional Brașov au descoperit în bagajul ei zece monede aurii, de proveniență sud-africană, nedeclarate și fără acte justificative.
Incidentul a avut loc pe 6 aprilie 2025, în timpul unui control amănunțit desfășurat în urma unei analize de risc efectuate de autoritățile vamale și de frontieră. În urma verificărilor, s-au identificat zece piese metalice inscripționate „Suid-Afrika – South Africa”, fabricate dintr-un metal de culoare galbenă. Obiectele, evaluate la aproximativ 150.000 de lei, au fost ridicate și urmează să fie supuse expertizei.
Femeia a declarat că monedele ar proveni dintr-o moștenire, însă nu a putut prezenta documente care să confirme acest lucru și nici autorizație pentru transportul internațional al bunurilor. Nerespectarea obligațiilor legale privind declararea valorilor transportate a dus la deschiderea unui dosar penal pentru contrabandă.