Astfel, compania olandeză a obiectat faţă de conţinutul ridicat de oxigen în gazele livrate de Gazprom, apreciind că acesta accelerează coroziunea depozitelor subterane de gaze şi a infrastructurii de transportare a gazelor.

În acest sens, Nederlandse Gasunie a cerut ca societatea rusă de gaze să asigure un conţinut de oxigen nu mai mare de 10 ppm (parts per million) pe zi la capătul conductei Nord Stream în oraşul german Greifswald (Mecklenburg-Pomerania Inferioară). Excepţiile sunt posibile, dar nu mai mult de cinci ori pe an, potrivit companiei olandeze.

În Greifswald este situat punctul limită al conductei Nord Stream, de unde gazele furnizate de Gazprom merg în continuare către clienţi.

Informaţia cu privire la obiecţiile olandezilor faţă de Gazprom a fost confirmată ziarului Vedomosti, preluat de Vzgliad, de către o persoană apropiată uneia din structurile monopolului rus de gaze. Aceasta a dat asigurări că nivelul de oxigen în hidrocarburile livrate de Gazprom nu poate face rău infrastructurii europene de gaze. Potrivit sursei, Gazprom respectă cu stricteţe standardele ruseşti de calitate (GOST), iar conţinutul de oxigen din gazele livrate europenilor nu depăşeşte 0,02% fracţie molară (200 ppm). Reprezentantul Gazprom consideră, conform Vzgliad, că exportul de gaze ruseşti este în deplină concordanţă cu valorile contractuale.

Un reprezentant al Gasunie, solicitat să comenteze în legătură respectivele informaţii, s-a abţinut de la orice afirmaţie, dar surse apropiate companiei olandeze au sugerat că problema conţinutului ridicat de oxigen din gazele ruseşti este deosebit de acută, iar Rusia ştie despre aceasta şi duce în prezent negocieri.

‘Diferenţa între standardele de calitate a gazelor naturale în Rusia şi Europa de Est este discutată în prezent de către oficiali şi reprezentanţi ai mai multor asociaţii europene’, – a confirmat o purtătoare de cuvânt a Gascade Gastransport GmbH, Tatiana Brown, citată de Vedomosti. AGERPRES