Camera Reprezentanţilor, unde adversarii republicani ai lui Obama sunt majoritari, şi Senatul, dominat de aliaţii săi democraţi, au adoptat acest text de lege vineri, după lungi negocieri.

În decembrie, după negocieri şi mai dure, democraţii şi republicanii nu au căzut de acord decât asupra unei prelungiri cu două luni a acestor dispozitive, până la sfârşitul lui februarie.

Adversarii republicani ai lui Obama au insistat într-o primă fază ca toate cheltuielile prevăzute de aceste programe să fie compensate prin alte tăieri.

Însă, conştienţi de pericolul de a se opune unor facilităţi fiscale în plin an electoral, republicanii au acceptat în cele din urmă o prelungire fără compensaţii. Democraţii au renunţat la rândul lor la dorinţa de majorare a taxelor pentru cele mai bogate persoane pentru a finanţa aceste măsuri ale căror costuri au fost estimate la aproape 150 de miliarde de dolari.

Obama, care a vrut ca aceste dispozitive să fie prelungite pentru a susţine relansarea economică, a declarat vineri că aleşii ‘au făcut ce era corect’ şi că rezultatul s-a datorat americanilor care ‘nu au slăbit presiunea asupra Congresului’.

Textul de lege prevede o prelungire a măsurii de reducere a impozitelor – de la 6,2% la 4,2% – pentru încă zece luni, precum şi o extindere a alocaţiilor de şomaj până la sfârşitul anului.