Cu vârsta de pensionare stabilită la 65 de ani și o pensie medie de 1.000 de euro pe lună, numărul oamenilor din Spania care aleg să nu se pensioneze a crescut constant.

Este vorba în special de persoanele a căror pensie este mult sub medie.În Spania, numărul persoanelor care au lucrat după pensionare în 2022 a crescut cu 49% față de 2008.

Profesorul spune că nu vrea să se pensioneze, deși are 72 de ani

La 72 de ani, Francisco Marcellán încă merge în fiecare dimineață la biroul său de la Universitatea Carlos III din Madrid. A făcut acest lucru în ultimii 40 de ani și nu are de gând să renunțe la slujba sa de cercetător la departamentul de analiză matematică.

Profesorul emerit spune că nu vrea să se pensioneze. A continuat să predea până la 70 de ani, iar apoi universitatea s-a oferit să-l mențină ca profesor emerit. Acum își primește pensia, care este jumătate din salariul anterior, plus un supliment plătit de instituție.

„Aș fi putut să mă retrag la 65 de ani, dar cred că am o condiție fizică și psihică bună, care nu va fi un obstacol pentru a continua”, a declarat Marcellán pentru Euronews. ”Motivul principal pentru care continui să lucrez nu se datorează problemelor financiare.

Este adevărat că reducerea salariului este un aspect important atunci când vine vorba de a medita asupra deciziei. Aș primi jumătate din salariu la pensionare””, adaugă el. În acest moment, profesorul nu știe când va renunța la serviciu și vrea să continue până când va fi obligat să se oprească.

El spune că și alți profesori se află într-o situație similară, dar motivele diferă: unii – ca Marcellán – vin la catedră din dragoste pentru meseria lor, alții din necesitate.

În ultimii cinci ani, Spania și-a doborât recordul din toate timpurile

Cu vârsta de pensionare stabilită la 65 de ani și o pensie medie de 1.000 de euro pe lună, numărul persoanelor care aleg să nu se pensioneze a crescut constant. Mai ales al persoanelor a căror pensie este mult sub medie.

În 2022, numărul persoanelor de peste 70 de ani care încă lucrau a crescut cu 49% față de 2008, potrivit Institutului Național de Statistică din Spania.

Cifrele arată că, în prezent, există 62.000 de persoane din această grupă de vârstă care nu s-au pensionat.

Asta înseamnă că, în ultimii cinci ani, țara din sudul Europei și-a doborât recordul din toate timpurile.

O viață de muncă

În timp ce unii așteaptă cu nerăbdare să se pensioneze, alții nu vor să arunce prosopul. Marcellán a luat decizia voluntar, dar multe persoane în vârstă nu își pot permite să se pensioneze din cauza pensiilor mici.

Situația Spaniei s-a schimbat după ce criza economică din 2008 a lovit țara. Înainte de criză, pensionările anticipate erau regula. Era ceva normal ca oamenii să părăsească piața muncii la vârsta de 60 de ani, cu pensii mari. Acest lucru s-a schimbat radical.

„Din punct de vedere legal, a existat un impuls pentru ca oamenii să-și prelungească viața profesională”, spune Pau Miret Gamundi, sociolog la Centrul de Studii Demografice, pentru Euronews.

Oamenii încearcă să muncească mai mulți ani pentru a-și crește veniturile din pensie „Pensionările anticipate au fost abandonate, iar acum sancțiunile pentru acest lucru sunt foarte mari”, spune el.

În Spania au avut loc, de-a lungul anilor, diverse reforme legislative. Pensionarea forțată a fost una dintre cele mai controversate reforme. Acest concept, prin care o companie își poate forța angajații să se pensioneze, chiar dacă nu vor, a fost abandonat de guvernul conservator, în 2012 și impus din nou de socialiști, în 2018, deși a ridicat limita de vârstă la 68 de ani.

În Spania, toată lumea trebuie să aibă o vechime de 15 ani în câmpul muncii pentru a avea dreptul la pensie. Dacă nu o fac, nu pot obține sprijinul statului.

Cu toate acestea, chiar și după ce au acumulat vechimea necesară, mulți oameni încearcă să muncească acum și mai mulți ani pentru a-și crește veniturile din pensie, spune Gamundi. În ciuda faptului că tot mai mulți seniori nu se pot pensiona, situația nu este la fel de dramatică ca în alte țări, potrivit expertului.