Doliu în Cuba! Anton Arrufat s-a stins din viață

Cuba este în doliu, după ce s-a aflat că dramaturgul şi poetul Anton Arrufat, marginalizat de regimul comunist instaurat de Fidel Castro pentru libertatea sa de creaţie şi pentru că era homosexual, s-a stins din viață. Acesta a decedat duminică, 21 mai 2023, la onorabila vârstă de 87 de ani, la Havana (Cuba).

Anunțul a fost făcut duminică, 21 mai 2023, de către Ministerul Culturii din Cuba, prin intermediul rețelelor sociale, fără a fi specificată, însă, cauza decesului său.

„O veste tristă pentru Cuba: marele poet, romancier şi dramaturg Antón Arrufat, laureat al Premiului Naţional de Literatură şi un om esenţial al culturii cubaneze, a decedat. Condoleanțe familiei și prietenilor săi”, este mesajul postat, duminică, pe contul oficial de Twitter al instituției respective.

Sursă: Facebook, Carlos Alberto

Despre Anton Arrufat

Anton Arrufat s-a născut în 1935 la Santiago de Cuba. În 1968, a câștigat premiul literar al Uniunii Scriitorilor şi Artiştilor din Cuba pentru „Cei Şapte contra Tebei”, o alegorie a clasei politice din Cuba din acea vreme, considerată, acum, o referinţă în teatrul cubanez. În scurt timp, însă, Anton Arrufat a căzut în dizgraţie din cauza respingerii instituţionale şi a cenzurării operei respective, considerată „contrarevoluţionară” la acea vreme, neputând fi jucată pe scena teatrului din Cuba până în 2007.

Fiindu-i interzis să publice, el a fost trimis timp de 14 ani să lucreze ca stivuitor într-o bibliotecă municipală dintr-o suburbie îndepărtată din Havana. Încetul cu încetul, regretatul artist a fost reabilitat.

Cu ani de zile în urmă, Anton Arrufat a participat la celebra peliculă „Fresa y chocolate” (1993), care a prezentat pentru prima dată într-un film cubanez un personaj homosexual, iar în 2000 a câştigat Premiul Naţional de Literatură.

A fost marginalizat de-a lungul vieții sale

Într-un interviu acordat pentru agenția de presă AFP în septembrie 2022, cu puţin timp înainte de aprobarea unui nou cod al familiei în Cuba, care includea căsătoria între persoane de acelaşi sex, Anton Arrufat a mărturisit că a fost marginalizat de-a lungul vieții sale, precizând că „nu am ştiut niciodată de ce”.

În cadrul acelui interviu, el a povestit despre legăturile sale cu alţi scriitori cubanezi despre care se știa că erau homosexuali, precum José Lezama Lima (1910-1976) şi Virgilio Pinera (1912-1979), care au murit în izolare, fără să îşi fi văzut textele în librării sau pe scena teatrului.