Doliu în lumea literară! Un poet basarabean s-a stins din viață. A activat și în politică

Directorul Ansamblului ”JOC”, Aliona Baroncea, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care aduce la cunoștința oamenilor faptul că poetul, prozatorul și dramaturgul Andrei Strâmbeanu a trecut la cele sfinte.

„Inima lui Andrei a încetat să bată. A plecat într-o lume mai bună. Acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, fraţii lui de suflet şi de lupta pentru idealul românesc. Câtă tristeţe şi pustietate rămâne în urmă sa. Vom păstra memoria vie şi ne vom apleca asupra creaţiei sale pentru a ne lumina sufletele. Poeţii, artiştii nu mor, ei stau de vorbă cu Dumnezeu, şi ne veghează de sus”, a scris Aliona Baroncea pe Facebook.


Cine a fost Andrei Strâmbeanu

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, judeţul Bălţi, astăzi raionul Edineţ. Este laureat al Premiului Naţional al Republica Moldova şi al Premiului „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române, deţinător al Ordinului Republicii.

În 1959, a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) din Chişinău.

În 1963, a debutat cu volumul de versuri „Fântâna albă”, urmat de cărţile: „Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), „Mireasa” (povestiri, 1967), „Oltea: Mama lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, dramă în două acte” (2004), „Contrapunct” (antologie, 2004), „Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), „Vin, femei şi… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), „Poezii cu gust de pelin” (2015) etc.

Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii: Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dînga etc. Proza sa a fost tradusă în finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană, estoniană, ivrită.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 1998-2001.