El susține că acest lucru este „inevitabil” în acest moment, potrivit CNBC. Avertismentul său vine după ce mai mulți economiști au sugerat probabilitatea ca economia americană să intre în recesiune în următoarele 12 luni la 28%, fața de 18% în ianuarie.

„Prețurile energiei vor scădea. Vestea proastă este că vor scădea din cauza recesiunii”, a avertizat el.

„Dacă„vă uitați la toate datele din anii 70, când s-a impus embargoul arab asupra petrolului, o creștere semnificativă a costurilor energiei și alimentelor au dus la recesiune. Și aici ne aflăm acum”, a declarat Stephen Schork. În opinia sa, similitudinile cu anii 70 devin tot mai evidente, cu fiecare zi în care conflictul din Ucraina continuă.

Dacă SUA intră în recesiune, Europa și China cu siguranță vor intra în recesiune

„Veniturile consumatorilor sunt în scădere. Au scăzut dramatic în ultimele 14 luni ca urmare a acestei inflații fulgerătoare. Asta se poate traduce doar într-o recesiune economică mai devreme sau mai târziu”, a afirmat el.

Între timp, Banca Mondială a anunțat recent o scădere a creșterii globale, în special în Europa și China. Schork a subliniat că o creștere a inflației va fi un „punct de cotitură nu doar pentru o recesiune aici, în Statele Unite, ci și în alte părți”.

„Dacă strănutăm, restul lumii răcește. Deci, dacă SUA intră în recesiune, Europa și China cu siguranță vor intra în recesiune”, afrimă Schork.

Și economiştii germani o prognozat o recesiune în cea mai mare economie a Europei dacă livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi şi în restul continentului, potrivit CNBC.

Inflaţia a continuat să crească în ritm accelerat în SUA, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Inflația a continuat să crească în ritm accelerat în luna martie în SUA, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, ceea ce creşte şansele pentru o nouă majorare de dobândă din partea Rezervei Federale.

Datele privind indicele prețurilor de consum, publicate de Departamentul Muncii, arată că în luna martie comparativ cu luna februarie, preţurile au crescut cu 1,2%, cel mai mare salt înregistrat după luna septembrie 2005. În ritm anual, preţurile de consum au înregistrat un salt de 8,5%, cea mai mare creştere în ritm anual de după luna decembrie 1981. În plus, este pentru a şasea lună consecutiv când preţurile de consum în SUA înregistrează un salt anual de peste 6%.

În luna martie, Banca Centrală a SUA a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25%, prima majorare a costului creditului din ultimii trei ani. Mulţi analişti cred că avansul inflaţiei va determina Fed să adopte o nouă majorare a costului creditului, de data aceasta cu 0,50%, la reuniunea care va avea loc luna viitoare.