Mai apare o vinietă. Cât va costa

O altă țară din Uniunea Europeană adoptă vinieta de o zi. Miercuri, Parlamentul slovac a aprobat legea privind autocolantul de autostradă de o zi. Astfel, începând cu 1 august, în această țară va fi disponibil un autocolant de autostradă pentru o zi, la un preț de 5,40 euro.

Încă o țară UE adoptă vinieta de o zi

Biletul de o zi va fi valabil în ziua achiziționării, nu pentru o perioadă de 24 de ore de la cumpărare. Acest sistem este similar celui adoptat în țări precum Republica Cehă și Austria. Introducerea biletului de o zi a fost însoțită de eliminarea autocolantului anual, care acoperea întregul an calendaristic până în ultima zi.

Biletul de autostradă valabil 365 de zile a rămas și el valabil, informează parameter.sk.

„Mă bucur că am reușit să aprobăm introducerea biletului de o zi înainte de vară. Acesta va fi de mare ajutor pentru cei care planifică călătorii scurte prin țară și pentru turiștii străini care trec prin Slovacia în timpul vacanței de vară”, a declarat ministrul transporturilor, Jozef Ráž.

Sistemul permite circulația pentru o perioadă limitată

Acesta este un nou sistem obligatoriu de taxare introdus. Acesta permite șoferilor să circule pe autostrăzi în anumite state membre pentru o perioadă limitată de 24 de ore.

Această formă de vinietă este utilă în special pentru turiști și șoferii în tranzit care nu au nevoie de acces pe termen lung la rețeaua de autostrăzi. Costurile și disponibilitatea autocolantelor de o zi pot varia în funcție de țară. De obicei, acestea pot fi achiziționate online, la punctele de frontieră, benzinării sau alte locații autorizate.

Scopul declarat al acestor viniete este să aducă venituri pentru întreținerea infrastructurii rutiere, asigurând în același timp o utilizare echitabilă și eficientă a autostrăzilor.

O nouă opțiune pentru vinieta zilnică a fost introdusă în Ungaria

De la 1 iulie 2013, anumite sectoare ale rețelei rutiere maghiare sunt supuse taxării electronice. În trecut, șoferii aveau posibilitatea să aleagă între o vinietă de zece zile, o lună sau valabilă pentru întregul an.

De la 1 aprilie 2024, a fost introdusă și o vinietă zilnică la prețul de 5.105 forinți (circa 13,20 euro), disponibilă pe site-ul oficial de taxare din Ungaria. Noua opțiune este ideală pentru cei care călătoresc doar în tranzit. Dacă planificați să traversați Ungaria de mai multe ori în decurs de zece zile, este mai rentabil să optați pentru vinieta de zece zile.

La începutul anului, Guvernul de la Budapesta a majorat considerabil tarifele pentru vinietele existente. De atunci, vehiculele grele, inclusiv autobuzele și camioanele, sunt supuse sistemului de taxare electronică bazat pe rută, cunoscut sub denumirea de HU-GO. Pentru autocaravanele cu o greutate de până la 3,5 tone, tarifele aplicate sunt aceleași ca pentru autoturisme.