Fosta republica sovietica de langa Marea Baltica a reusit sa iasa din criza financiara si reprezinta, la ora actuala, economia cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, informează BBC.

Tara primeste cu destul scepticism aderarea la euro, dupa experientele statelor care au deja moneda unica. Exista insa si speranta ca trecerea la euro va reduce dependenta fata de Rusia.  

Comisarul european Olli Rehn a spus ca evenimentul de la 1 ianuarie "completeaza drumul Letoniei catre inima politica si economica a continentului nostru, acesta fiind un motiv de sarbatoare pentru noi toti".  

De asemenea, guvernul de la Riga si oamenii de afaceri letoni salute aderarea, considerand ca ratingul de tara va fi imbunatatit, iar atractivitatea pentru investitii straine va creste.  

Totusi, unele sondaje de opinie indica faptul ca 60% din populatie nu agreeaza trecerea la euro. Statul baltic va incepe sa utilizeze noua moneda, dupa ce s-a incadrat in conditiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflatia scazuta, dobanzi mici pe termen lung si o datorie publica redusa.
Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa dupa criza financiara din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul tarii.Inflatia inregistrata de Letonia in timpul perioadei de preaderare a fost de 1,3%, cu mult sub nivelul de referinta de 2,7%, iar deficitul bugetar al tarii a scazut anul trecut la 1,2% din PIB, de asemenea sub plafonul de 3% din PIB cerut de UE.

Datoria publica a fost de 40,7% din PIB, cu mult sub nivelul maxim de 60% din PIB necesar pentru adoptarea euro. Costurile de finantare pe termen lung ale statului aflat in preaderare nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor trei state UE cu cele mai scazute rate ale inflatiei, aceleasi tari utilizate si in cazul criteriului privind stabilitatea preturilor.

Randamentul mediu pe termen lung al obligatiunilor guvernamentale letone in cele 12 luni incheiate in aprilie a fost de 3,8%, cu mult sub nivelul de referinta de 5,5%.  Mecanismul ratelor de schimb ERM-2 prevede de asemenea stabilitatea cursului valutar fata de euro timp de doi ani.

In Letonia, care a intrat in ERM-2 in luna mai a anului 2005, cursul de schimb s-a incadrat intr-o banda de plus-minus 1% fata de rata de referinta si nu a inregistrat o volatilitate semnificativa.
Cele 17 tari membre ale zonei euro sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia, Letonia. Pe langa acestea, 4 "micro-state", prin acordurile monetare incheiate cu vecinii lor, sunt si ele atasate la zona euro: Andorra, Monaco, San Marino si Vatican.

Sursa:dailybusiness, incont.ro