Apare o nouă forță la nivel mondial! Rusia tocmai a dezvăluit totul. Nu trebuie să susțină o lume condusă de SUA

Ministrul rus al Afacerilor Externe a chemat miercuri, 27 iulie, la Addis-Abeba, ţările în curs de dezvoltare să nu susţină o lume condusă de Statele Unite, avertizându-le că ar putea fi următoarele care să sufere de pe urma mâniei americane. „Noi trebuie să decidem dacă dorim o lume unde un Occident […] înfeudat total Statelor Unite […] estimează că are dreptul să decidă când şi cum să-şi promoveze propriile interese fără a respecta dreptul internaţional”, a declarat Serghei Lavrov.

El se adresa unei audienţe de diplomaţi majoritar africani la ambasada Rusiei în Etiopia, ultima etapă a unui mini-turneu african care l-a dus şi în Egipt, Congo-Brazzaville şi în Uganda. În timpul şederii sale de circa 20 de ore la Addis-Abeba, sediul Uniunii Africane (UA), dl Lavrov a stat de vorbă cu omologul său etiopian, Demeke Mekonnen, care este şi viceprim-ministru. Dar nu s-a întâlnit cu niciun reprezentant al UA, oficial din cauza unor incompatibilităţi de agendă.

Occidentul a creat un sistem bazat pe anumite principii: economie de piaţă, concurenţă loială, inviolabilitatea proprietăţii private, prezumţia de nevinovăţie… Toate aceste principii au fost aruncate la gunoi când a fost vorba să facă ce li se părea necesar pentru a pedepsi Rusia”, a explicat dl Lavrov. „Şi nu am nici cea mai mică îndoială că dacă va fi nevoie, nu vor ezita să facă la fel cu oricare altă ţară care […] i-ar enerva într-un fel sau altul”.

Legea celui mai puternic

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, „trecem printr-o perioadă istorică foarte importantă, o perioadă în care vom decide toţi în ce univers vom trăi, pentru copiii şi nepoţii noştri: un univers bazat pe carta Naţiunilor Unite […] sau o lume în care domină dreptul bazat pe forţă, legea celui mai puternic”.

El a negat că Rusia, din cauza intervenţiei în Ucraina, ar fi răspunzătoare pentru actuala creştere a preţurilor alimentare şi ale energiei, resimţită dur în Africa, invocând în special pandemia de Covid-19 şi politicile de tranziţie energetică din Statele Unite şi din Europa.

„Da, situaţia din Ucraina are un efect adiţional negativ asupra pieţelor alimentare. Dar nu din cauza operaţiunii speciale ruse în Ucraina, mai curând din cauza reacţiei absolut inadecvate a Occidentului, care a anunţat sancţiuni şi a destabilizat disponibilitatea de hrană pe pieţe”, a susţinut el, scrie Le Monde.