Un adevărat cutremur politic ar putea avea loc în Germania de Est, unde vor avea loc alegeri pentru parlamentele regionale din Brandenburg şi Saxonia. Partidelele de dreapta vor avea un avans uriaş, iar unele sondaje sugerează chiar că ar putea chiar ieşi învingătoare. Conducătorii partidului de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania) câştigă susţinere cu o retorică naţionalistă şi anti-refugiaţi. Cei care se opun politicilor lor sunt hotărâţi însă să le oprească ascensiunea, potrivit Digi24.

O lovitură puternică dată de statul german, care a ajutat însă foarte mult AfD, este închiderea minei din regiunea Luzacia, Branderburg, adică unul dintre cei mai mari angajatori din regiune. Germania s-a hotărât să elimine progresiv centralele energetice pe bază de cărbune. Partidul de extremă dreapta profită de temerile oamenilor. Candidatul AfD local, Steffen Kubitzki, care în prezent lucrează el însuşi într-o centrală electrică, spune că alte partide nu au niciun plan pentru perioada în care exploatarea cărbunelui va deveni istorie.

Politicienii AfD au o puternică influenţă asupra alegătorilor: „Kubitzki vorbeşte ca un om obişnuit. Ceilalţi au propriul lor mod de a vorbi, în stil parlamentar. Însă Kubitzki vorbeşte ca un om normal, care lucrează într-o centrală electrică, şi oamenilor le place asta”, explică un participant la o adunare electorală.

„Propria noastră cultură dispare din viaţa publică. În fiecare zi, mici semne ne fac să simţim că patria noastră dispare: adăposturi pentru refugiaţi se deschid chiar lângă casa noastră, vedem tot timpul persoane cu văluri musulmane şi tot mai multe cafenele cu narghilele. Și aproape că nimeni nu mai vorbeşte germana în transportul public. Pentru asta, soarta Germaniei stă acum în mâna alegătorilor AfD!”, spune Gottfried Curio, deputat al AfD.

După reunificarea Germaniei, mulţi locuitori din estul ţării consideră că sunt trataţi ca nişte cetăţeni de categoria a doua. Multe persoane, în special tineri, au plecat în căutarea unui trai mai bun, în Germania de Vest sau chiar în alte ţări. Cei care au rămas în urmă se simt acum neajutoraţi şi tocmai pe asta mizează cei de la AfD. Extremiştii neagă schimbările climatice, incită la sentimente xenofobe şi au fost asociaţi cu neo-naziştii. În ciuda acestor lucruri, se pare că AfD va câştiga alegerile pentru parlamentul landului Brandenburg.

Partidul de extremă deapta atrage de partea sa votanţi ai tuturor celorlalte partide, în afară de Verzi, care câştigă voturi în problema schimbărilor climatice, până şi în această regiune carboniferă. Lothar Treder-Schmidt, membru al partidului Verzilor, explică de ce AfD se bucură de o poziţie atât de puternică în Brandenburg: „Oamenii o duc bine. Şi din acest motiv sunt pregătiţi să rişte atât de nebuneşte în acest joc politic. Aici, rata şomajului e de doar 3 la sută, un procent foarte mic la nivel naţional! Şi, brusc, localnicii se întorc către AfD, asumându-şi riscuri oarecum nebuneşti”.

Sondajele arată că AfD va înregistra avansuri majore la apropiatele alegeri nu doar în Brandenburg, ci şi în Thuringia şi în Saxonia.