Compania turcă Ussuri Capital construiește o nouă fabrică în România

Compania turcă de investiții Ussuri Capital a anunțat planurile de a construi o nouă fabrică de produse siderurgice plate cu emisii reduse de carbon în România, în cadrul unui proiect ambițios menit să încurajeze sustenabilitatea și inovația în industria siderurgică.

Potrivit informațiilor furnizate de S&P Global, în luna martie, compania a finalizat un studiu preliminar de fezabilitate și a demarat activitățile de due diligence pentru identificarea terenurilor potrivite pentru această nouă unitate de producție. Proiectul, dezvoltat de la zero, va include instalarea unui cuptor cu arc electric și se estimează că va fi operațional între anii 2027 și 2030.

Fabrica proiectată va avea o capacitate anuală de producție de 1,2 milioane de tone de oțel și va include o linie de turnare continuă pentru producția de bobine laminate la cald. În plus, se va pune accent pe utilizarea deșeurilor locale în procesul de fabricație, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon.

Investiția în acest proiect este substanțială, estimată la aproximativ 160 de milioane de euro pentru prima etapă și între 700 și 800 de milioane de euro pentru a doua etapă. În total, fabrica va produce aproximativ 400.000 de tone de bobine decapate, 250.000 de tone de bobine laminate la rece și 250.000 de tone de bobine galvanizate la cald.

Veniturile noii fabrici ar putea atinge 324 de milioane de euro în doi ani

De asemenea, conform estimărilor Ussuri Capital, veniturile generate din operațiunile fabricii din România ar putea atinge 324 de milioane de euro în doi ani de la punerea în funcțiune a primei etape.

Ussuri Capital Partners (UPC), compania-mamă, are sediul în Turcia și este condusă de ucraineanul Roman Kurashev.

Pe de altă parte, potrivit unui raportat anterior, producătorul de oțel Industeel, o filială a ArcelorMittal Downstream Solutions, a început construcția unei mașini verticale de turnare continuă (CCM) la uzina sa din Le Creusot, Franța.

Investițiile în acest proiect se ridică la 52 de milioane de euro. Odată ce unitatea va fi pusă în funcțiune, compania își va extinde portofoliul de produse cu plăci ușoare cu o grosime de până la 35 cm.