Criză financiară în România?! Mediul de afaceri, lovit puternic de creşterea repetată a taxelor

Urmează o nouă criză financiară în România? Analistul economic Adrian Negrescu atrage atenţia că multe companii din România întâmpină probleme serioase.

În primul rând, consumul a scăzut dramatic în ţara noastră. Este greu să mai faci afaceri atunci când oamenii nu mai cumpără aşa cum o făceau acum doi ani, subliniază Negrescu.

Mai mult, firmele nu se mai folosesc de practica creditului comercial. Nu prea mai are nimeni încredere să facă afaceri în România, spune analistul. Motivul: schimbările mult prea dese la nivelul taxării.

Adrian Negrescu spune că în România s-a ajuns mai rău ca într-o „ţară bananieră”. Suntem singura ţară din lumea civilizată care creşte taxele de două ori pe an, subliniază el. Asta a dus la o scădere masivă a investiţiilor, subliniază analistul economic.

„Nu mai ai cum să faci bani în România, prin prisma scăderii semnificative a consumului. Oamenii nu mai cumpără aşa cum o făceau acum doi ani de zile. Motiv pentru care e greu să faci afaceri.

Ştiţi care e marea problemă în mediul de afaceri? Nu se prea plătesc facturile între firme. Erau nişte metode prin care companiile se finanţau şi care nu mai funcţionează. De pildă „îţi dau marfa acum şi mi-o plăteşti peste trei luni de zile”.

Nu se mai foloseşte foarte mult acest credit comercial, pentru că nu prea mai are nimeni încredere să facă afaceri, în condiţiile în care taxele se schimbă de pe o zi pe alta, vânzările scad, preţurile cresc.

Toată lumea stă cu banii în buzunar, încearcă să tragă cât mai mult de timp şi să vadă ce se întâmplă în viitor.

La cum arată situaţia în economie din perspectivă măcar fiscală, suntem singura ţară din lumea civilizate unde taxele cresc de două ori pe an. Mai ceva decât într-o ţară bananieră. Motiv pentru care oamenii evită să mai facă investiţii”, a explicat Adrian Negrescu, invitat la Radio România Actualităţi.

taxa
SURSA FOTO: Dreamstime

Scade economia, oamenii nu mai au bani, iar cei care îi au, preferă să-i ţină în cont

Analistul spune că perspectivele nu sunt deloc bune. Economia este în scădere, creşterile de preţuri sunt tot mai mari, iar clienţii nu mai au bani. Mai mult, nu se întrevăd creşteri de salarii sau pensii, afirmă Negrescu.

În aceste condiţii, toată lumea, inclusiv companiile, trebuie să-şi asigure supravieţuirea financiară. În cazul multor firme, asta înseamnă să-şi ţină banii în cont sau să îi plaseze în investiţii cât mai sigure.

„Trebuie să ne asigurăm supravieţuirea financiară. Pentru multe companii, să ţină banii în cont şi să încerce să îi plaseze în investiţii cât mai sigure este o variantă de supravieţuire.

Mai cu seamă că perspectivele economice nu arată deloc bine. Joi, primeam de la INS datele privind evoluţia PIB pe primele 7 luni ale anului, iar semnele sunt că economia aterizează şi nu foarte lin.

Industria e pe minus ca cifră de afaceri, consumul, comerţul, are o creştere minoră de 0,5%, iar construcţiile de 0,3%. În condiţiile în care inflaţia este la 7-8%.

E semn că economia încetineşte, iar oamenii se pregătesc pentru vremuri grele. Din păcate, spre asta ne îndreptăm, spre o perioadă de descreştere economică.

Clienţii nu mai au bani, nu se întrevăd creşteri de salarii sau pensii, iar perspectivele creşterilor de preţuri sunt din ce în ce mai mari”, a mai precizat analistul economic Adrian Negrescu.