Pragul de 150.000 de firme şi PFA-uri urmează să fie atins la final de an. Anterior, cei mai buni doi ani pentru business nou au fost 2008 cu peste 144.000 de firme create şi anul trecut cu aproape 149.000.

Registrul Comerţului publică lunar un indicator care măsoară înmatriculările de persoane fizice şi juridice, indicator care cuprinde de la întreprinderi individuale şi familiale la PFA şi societăţi pe acţiuni (SA) şi SRL, scrie zf.ro, citat de Mediafax.

După ce 2021 a adus un avans de 35% al înmatriculărilor 2022 a venit cu un ritm mult redus, dar cu o creştere firavă care permite ca pragul de 150.000 de noi firme şi PFA să cadă pentru prima dată.

De asemenea, creşterea de numai 3% din 2022 faţă de 2021 vine dintr-o încetinire la nivelul SRL-urilor, ci din reducerea la jumătate a numărului de întreprinderi individuale, un fenomen al anului 2021, dar care nu s-a repetat şi anul trecut, scrie sursa menționată.

6 din 10 manageri privesc cu îngrijorare perspectivele anului 2023

În altă ordine de idei, amintim că 6 din 10 manageri privesc cu îngrijorare perspectivele anului 2023, ca urmare a efectelor inflației, scăderii apetitului investiţional şi accentuării blocajului financiar.

Aceste cifre se regăsesc în cea de-a IX-a ediție a barometrului privind perspectivele economiei, realizat de Sierra Quadrant si Frames.

Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii afirmă că afacerile vor evolua pe o gheaţă extrem de subţire, la limita supravieţuirii. Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare.

Potrivit celei de-a IX-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionați (manageri, oameni de afaceri și angajați cu funcții de răspundere în companii) au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023.

Numai 11% văd cu optimism anul viitor, în timp ce restul au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.

Dacă în precedentul barometru, realizat anul trecut în aceeaşi perioadă, principala provocare o reprezenta inflaţia, remarcată de 82% dintre cei chestionați, în prezent principalul risc identificat în 2023 este reprezentat de scăderea afacerilor, menţionat de 71% dintre respondenţi.